ArduinoGereedmaken

Arduino is een platform waarmee je zelf een microcontroller kunt aansturen. Erg gemakkelijk. De hardware is voor weinig geld te koop. De te gebruiken software is over het algemeen gratis, hoewel men een donatie op prijs stelt. En de programma's om de microcontroller aan te sturen kun je downloaden of zelf schrijven.

Met de Arduino kan heel veel. Er is voor over te vinden op internet. Er is ook heel veel voor te kopen. Dat is behoorlijk overweldigend. Je kunt het echter zo moeilijk maken als je zelf wilt. De projecten hier op de site beschrijven de eerste stapjes en laten je al veel leuke makkelijke projecten maken.

Let op dat er een verschil is tussen een microprocressor en een microcontroller. Beiden kunnen snel ingewikkelde operaties uitvoeren. Een microprocressor, zoals de Raspberry Pi, is een onderdeel van een groter computersysteem met vaak een Linux operating systeem. Een microcontroller, zoals de Arduino, is een stand alone platform. De Arduino heeft geen operating systeem en alle acties zul je dan ook zelf moeten programmeren. De programmeer omgeving doet gelukkig het meeste voor je, dus maak je daar geen zorgen over.

Een microprocessor vereist een groot aantal externe componenten om te kunnen functioneren, zoals het geheugen, timers en input /output apparaten. Bij een microcontroller zit dit allemaal verwerkt in de processor. Een schakelaar sensor of LED (lampje) kun je direct op de microcontroller aansluiten.

Deze self-containment maakt microcontrollers ideaal om in te bouwen een eenvoudige elektronische apparaten als een voordeurbel, bewakingssystemen, aansturing voor robots, wasmachines etc etc.ArduinoHardware

De Arduino is los te koop, uit China, voor 5 Euro inclusief verzendkosten. Zelf heb ik in China voor 22.50 Euro een uitgebreide UNO R3 Starter Learning Kit gekocht. Buiten een Arduino UNO zitten veel onderdelen waarmee je direct al heel veel leuke projecten kunt maken. LED's, weerstanden, breadbords, displays.ArduinoSoftware

Voor het werken met de Arduino is een Arduino IDE nodig. De afkorting IDE staat voor Integrated Development Environment, losjes vertaald een geintegreerde ontwikkelomgeving. Dit is een tool waarin je kunt programmeren, de code controleren, compileren en uploaden. Dit klinkt ingewikkelder als dat het is.


De IDE is een programma voor op je computer. Deze IDE is gratis te downloaden vanaf de Arduino website en beschikbaar voor de meeste platforms (Window, MacOS etc). Klik op de Arduino website boven in het menu op "Software" en dan staat de IDE, verrassend, onder "Arduino IDE". Download de versie voor jouw computer en installeren. De IDE is rond de 150 Meg groot. De beschrijving hieronder is gemaakt op basis van de 1.8.5 versie. Latere versies kunnen dus hiervan afwijken. De IDE heeft de naam "Arduino" voor de applicatie op je PC wat het een beetje verwarrend is, dat is dus de IDE.

Noot: Op een Mac zal direct een App worden aangemaakt in de Download folder. Het is handiger om de App eerst naar de Programma's folder te kopieren.
Lees Verder in deze categorie

Copyright 2018 www.punthooft.nl

We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.