ArduinoHet prille begin

LEDs zijn kleine lampjes die de ouderwetse gloeilamp grotendeels hebben vervangen. Ze kosten weinig, gebruiken amper stroom en gaan lang mee.ArduinoLED

Een LED is een diode die licht geeft. Zo, dat is de formele omschrijving, in de praktijk is een LED een soort lampje. Een LED heeft 2 pootjes. Deze poten zijn ongelijk in lengte. De lange poot is de plus (+) en de korte is de min (-).

De poten van een LED zijn ongelijk in lengte.

  • De lange poot is de + (plus / anode)
  • De korte poot is de - (min / kathode)

De omhuizing van de LED in rond, behalve aan de kant van de min (kathode) poot. Dit is soms wel wat lastig om te zien. Maar hiermee kun je op een breadboard toch de plus/min kant zien zonder de LED eruit te hoeven halen.

LED's heb je in verschillende kleuren als rood, geel en groen. Er zijn ook LEDs verkrijgbaar in variaties op deze kleuren, LEDs die meerdere kleuren aan kunnen en natuurlijk LEDs die wit licht geven.

De LED zal enkel gaan branden als er op de + een positieve stroom staat en op de - een negatieve stroom. Andersom zal er niets gebreuren. Hierin verschilt een LED dus compleet van een fietslampje, welke altijd zal branden of de stroom er nu vooruit (van + naar -) of achteruit (- naar +) loopt.

En dan een belangrijk punt. De stroom door een (normale) LED mag niet groter zijn dan ongeveer 20 mA. (20 mA is 0.02 Ampere) Tevens willen de stroom op de Arduino output pin beperkten tot 20 mA.

Bij de Arduino is de spanning op de OUTPUT pin laag (=LOW) of hoog =(HIGH). Bij LOW is dat 0 Volt, en bij HIGH is dat 5 Volt.

De wet van Ohm
U = I x R

Dit is om te schrijven naar:
  R = U / I 
en ook 
  I = U / R

Volgens de Wet van Ohm moeten we dan een weerstand hebben van tenminste R = U / I. Ofwel 5 Volt / 0.02 Ampere = 250 Ohm. Die weerstanden zijn er niet, in de praktijk kun je dan een weerstand gebruiken die er in de buurt ligt: 220 Ohm of 330 Ohm.

Bij gebruik van een LED moet er altijd een weerstand aan de negatieve kant zijn aangeloten. Op een Arduino is in de regel een weerstand van rond de 220 Ohm of 330 Ohm voldoende.

Vergeet niet om deze weerstand aan te sluiten. Anders zal de LED snel doorbranden en kun je hem weggooien.ArduinoRGB LED

De LEDs hierboven geven een kleur licht. Je kunt de RGB Led het beste zien als een enkel LED huisje waarin met 3 verschillende LEDs heeft gepropt. Een rode, een groene en een blauwe. Deze kunnen ieder apart aan worden gedaan. Daardoor kunnen kleuren worden gemixt.

Copyright 2019 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.