ArduinoWeerstand

Een weerstand dient om de doorgang van elektrische stroom te bemoeilijken, hij geeft immers weerstand. Dit heeft tot gevolg een spanningsval over de weerstand.

Er is volgens de wet van Ohm een vaste verhouding tussen de aangelegde spanning en de stroom die vloeit. De weerstand geeft aan in welke mate de stroom hinder ondervindt.

In mijn starter kit zitten weerstanden van 220 ohm, 1 kohm en 10 kohm.

Op een weerstand staat een kleurcode. Deze geeft de waarde van de weerstand aan. Voor deze weerstand is dat Blauw - Groen - Zwart - Goud - Bruin, wat neerkomt op 65 Ohms 1%. Er zijn handige websites, die de waarde geven, als je de kleuren invult.

De meeste weerstanden hebben een zilveren of goudkleurige ring. Zorg ervoor dat deze zo ver mogelijk naar rechts zit. Dan begin je aan de juiste kant met het opnoemen van de kleuren, van links naar rechts.

Overigens zijn de kleuren soms moeilijk te lezen, gebruik bij twijfel een multi-meter (Ohm-meter) om de waarde zeker te weten.

Rood - Rood - Zwart - Zwart - Bruin = 220Ohm met 1%
Bruin - Zwart - Zwart - Bruin - Bruin = 1k Ohm met 1%
Bruin - Zwart - Zwart - Rood - Bruin = 10k Ohm met 1%


ArduinoPush buttons

Dit is een mooie Engelse term voor drukknop. Denk hierbij aan een schakelaar zoals je ook overal in huis hebt om het licht aan te doen. Soms met blauw dopje, soms zonder.

Het enige verschil is dat er 4 pootjes aan de schakelaar zitten. Als je de pootjes aan de voorkant neemt, dan zijn intern de 2 rechtse en de 2 linkse onderling verbonden. Het schakelen (drukken) gaat dus via de linkerkant en de rechterkant. Het maakt dat ook niet uit of welke aansluitingen er gebruikt worden (vooraan of achteraan).

Voor de handigheid kun je altijd diagonaal aansluiten, dan weet je zeker dat het juist is!ArduinoTilt sensor

Een drukknop zal stroom doorlaten als deze is ingedrukt. Een tilt sensor zal in sommige posities wel, en in andere posities geen stroom doorlaten. Hiermee is dus te zien dat er beweging is. Het is niet te achterhalen wat de positie is, dus rechtop, onderste boven, schuin etc zijn niet te achterhalen.ArduinoLight dependent Resistor(Light sensor)

Dit is een speciale weerstand die gevoelig is voor licht. Hoe meer licht er op valt, hoe hoger de waarde die terug komt zal zijn.

Let erop dat je deze weerstand moet aansluiten met een extra sterke 10 KOhm weerstand om betrouwbare meetwaarden te krijgen. Zie voor een voorbeeld hiervan hier. De ene poot zit verbonden met de 5V, de andere poot zowel met GND via de weerstand en tevens met de A0 input van de Arduino.ArduinoLm35 Temperature Sensor

De temperatuur sensor is een klein zwart component met 3 pootjes. Het busje is rond met een duideljk plat vlak, daarop staat vaak de type aanduiding. 7310N LM35 DZ.

De weerstand heeft 3 pootjes naast elkaar. De buitenste poten moeten respectievelijk spanning (5V) en geaard (GRD) zijn. Het middelste pootje kan worden aangesloten op de analoge ingang van de Arduino, waarna de waarde kan worden uitgelezen.ArduinoPotentiometer(Adjustable Resistor)

Dit is weerstand met een draaiknop, hiermee kun je een waarde meer of minder te laten worden.

De weerstand heeft 3 pootjes naast elkaar. De buitenste poten moeten respectievelijk spanning (5V) en geaard (GRD) zijn. Het middelste pootje kan worden aangesloten op de analoge ingang van de Arduino, waarna de waarde kan worden uitgelezen.ArduinoSeven-segment display (1-digit)

Dit is een blokje waarin 8 LEDs zitten. 7 LEDs om het nummer te maken en een voor de decimale punt. Iedere LED is apart aan te sturen. In de code moeten we wel zelf de intelligentie opnemen om door bepaalde LEDs aan te zetten een getal te tonen. Dit staat uitgebreid beschreven in Sketch 6 en arduinosketch007 Sketch 7.ArduinoSeven-segment display (4-digits)

Dit is een uitbreiding van bovenstaande Seven-segment display, maar nu voor 4 cijfers. Achter ieder getal is nog een digitale punt.

Deze display is goed te gebruiken om de tijd aan te geven, een code te laten invoeren of iets te tellen.ArduinoActive Buzzer

Er zijn actieve en passieve buzzers. Op deze foto staan beide. Als je aan de onderkant kijkt, is de buzzer waarbij je de zwarte afdichting ziet, is de actieve buzzer.

Een actieve buzzer heeft een ingebouwde oscillator, hierdoor zal het geluid maken (en blijven maken) als er stroom doorheen loopt. Door de ingebouwde circuits is de actieve buzzer vaak duurder als de passieve buzzer. Een actieve buzzer kun je alleen aan en uit zetten.

Let bij het aansluiten op de plus, deze staat op de buzzer!ArduinoPassive Buzzer

Er zijn actieve en passieve buzzers. Op deze foto staan beide. Als je aan de onderkant kijkt, is de buzzer waarbij je het groene circuit board ziet is de passive buzzer.

Een passieve buzzer heeft geen oscillator en zal dan ook als er stroom op staat geen geluid maken. Om hier een geluid uit te krijgen moet je een een golflengte erdoor sturen. De golf ligt tussen de 2K en 5K Hz. Met een passieve buzzer kun je dus tonen (muziek) maken.ArduinoSG90 9G Servo

Een servo is een motor die gemaakt is voor kleine bewegingen. Deze kunnen heel precies in graden worden opgegeven.

In een stroomkring is de tilt sensor op dezelfde manier aan te sluiten als een drukknop. Er zijn geen extra weerstanden nodig.ArduinoGY-521 Bewegingsmeter

De GY-521 is een gecombineerde versnellingsmeter en gyroscoop. Het geeft waarden terug of het rechtop staat, schuin of bewegingen (optrekken/afremmen) maakt. Zie ook de uitleg in project 22.ArduinoESP8266 Wifi Kaart

Dit is een kleine wifi kaart met daaropeen ESP8266.Copyright 2019 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.