AioliIntro

Aioli is een basis knoflookolie, welke veel rond de middellandse zee wordt gegeten. Erg lekker over salades, bij koud en warm vlees en vis. Doordat het wat dunner is ook prima om in te dippen.

Van oorsprong is dit een Catalaanse saus, en Aioli is dan ook een combinatie van de woorden all (=knoflook) i (=en) oli (=olie). Origineel zit er geen ei in aioli. En aangezien eieren worden gebruikt om Mayonaise te maken, zit in de originele recepten dan ook geen mayonaise.

Door het toevoegen van ei, zal de smaak van de aioli minder scherp worden. Het is dan dus meer een wat mildere saus, zodat je de rest van de avond nog iets anders proeft. Zelf heb ik dat bezwaar niet, maar om je toch tegemoed te komen, staan er hieronder 2 recepten. De Catalaanse versie zonder ei. En een milde met ei. Enjoy!

Catalaanse Aioli zonder ei

Ingrediënten

  • 6-8 teentjes knoflook
  • 150 ml olijfolie

Recept

In plaats van gewone knoflook kun je hier ook gepofte knoflook nemen. Voor het bereiden van je eigen gepofte knoflook.

  • Pel de knoflook
  • Plet de knoflook in een vijzel
  • Voeg hier al roerend druppelgewijs de olie bij
  • Er zal een papje ontstaan
  • Stamp met de vijzel door
  • Er zal dan een binding tussen de olie en de knoflook ontstaan
  • Voeg nog wat olie toe tot er een mooie saus ontstaan is

Voor de smaak kun je er tot slot wat zout bijvoegen. En dan heb je alweer een andere variant. De Catalanen zijn het niet eens over zout in de aioli. Wat mij betfeft hoeft het niet.

Milde Aioli met ei

Ingrediënten

  • 6-8 teentjes knoflook
  • 2 Eidooiers
  • 150 ml olijfolie
  • Citroensap
  • Zout en Peper

Recept

In plaats van gewone knoflook kun je hier ook gepofte knoflook nemen. Voor het bereiden van je eigen gepofte knoflook.

  • Pel de knoflook
  • Roer in een stenen kom de eidooiers met knoflook tot een mooi geheel.
  • Voeg hier al roerend druppelgewijs de olie bij. Doe dit voorzichtig zodat het mengsel niet gaat schiften. Als het dat toch doet: weggooien en opnieuw beginnen!
  • Nu er een mooie binding is ontstaan, kan de rest van de olie erbij.
  • Wat van het citroensap toevoegen.
  • En tot slot zout en peper naar smaak toevoegen.

In enkele moderne gerechten kom je nog mosterd tegen. Afhankelijk van je smaak kun je hiervan nog 1-2 theelepeltjes toevoegen. Dan heb je dus eigenlijk nog een variant!



Copyright 2019 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.