GumboIntro

Gumbo is een klassiek gerecht uit de cajunkeuken, het zuiden van de USA. Een echte gumbo lijkt meer op een soep dan op een saus. Kenmerkend zijn het gebruik van kip, garnalen en een bouillon. De cajunkruiden / kerrie zorgt voor het merendeel van de smaak.

In de USA eet men deze ook wel uit een harde broodbol, waar een gat in is gemaakt.



GumboIngrediënten
  • 400 gram kipfilet
  • 100 gram gekookte, gepelde grote garnalen
  • 2 middelgrote uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 stuks bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje maïskorrels
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel hete pepersaus (of naar smaak)
  • 2 theelepel kerriepoeder of cajunkruiden
  • 3 eetlepels bloem
  • 0,75 liter groentebouillon of een bouillon blokje
  • zout en peper

Niet iedereen heeft altijd cajunkruiden in huis, daarom gebruik ik ook wel eens kerriepoeder. Naar smaak kunnen rode pepers of meer knoflook worden gebruikt.

In plaats van garnalen kun je natuurlijk ook rivierkreeftjes toevoegen. Of zelf chorizo worst hoewel je dan wel een heel andere smaak krijgt, je moet dan zeker oppassen met het toevoegen van zout! Ik heb ook wel eens de combinatie halve hoeveelheid garnaal / halve hoeveelheid chorizo gedaan. Dat was ook erg lekker.



GumboRecept
  • Snij de kipfilet in dobbelsteentjes
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika's. Snij in smalle repen.
  • Snipper de uien
  • Schil de bleekselderij (draden eraf) en snij in stukken van 1 centimeter lang
  • Hak de knoflook
  • Laat de maïs uitlekken
  • Indien rauwe garnalen gebruikt, dan deze schoonmaken en eventueel snel koken tot ze roze zijn.
  • Nu de voorbereiding gedaan is, laat je wat boter smelten in een hapjespan/kleine wok.
  • Bak de ui lichtbruin.
  • Voeg de paprika en bleekselderij toe en bak tot deze zacht beginnen te worden.
  • Haal de groenten uit de pan.

  • Braad de kip aan alle kanten aan.
  • Los ondertussen het bouillon blokje op in wat water.

  • Voeg de knoflook, de groenten en de helft van de bouillon toe. Blijf hierbij continue roeren.
  • Voeg de bloem toe (via een zeef) en blijf hierbij roeren. Zorg ervoor dat er geen klonten ontstaan!
  • Voeg de rest van de bouillon al roerend toe.
  • Roer de kerriepoeder door het mengsel
  • Laat dit 10 minuten gaarkoken, onderwijl roerend!
  • Meng de maïs en de garnalen door de gumbo. Deze hoeven enkel warm te worden
  • Breng het op smaak met peper, zout en de pepersaus

Lekker met rijst.





Lees Verder in deze categorie

Copyright 2018 www.punthooft.nl

We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.