ArduinoKennismaking

Welkom in de wereld van de Arduino. De Arduino is voortgekomen uit een vrijwilligers project om electronica beschikbaar te maken voor iedereen. Zowel voor beginners en gevorderden. Zoals je zult gaan zien, zijn ze daar prima in geslaagd. Ik ben zelf ook een beginner in deze wereld en kan toch al veel zelf maken.

Alles hier draait om het Arduino printkaartje. Hierop zit de processor, aansluitingen voor stroom, geluid en mogelijkheden om andere dingen aan te sluiten. Ik koop deze goedkoop in China voor 6 of 7 Euro. Hiernaast heb je nog wat andere onderdelen nodig, draadjes, weerstanden, LEDs etc. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar voor 25 Euro kun je (ook in China) al een hele set kopen waar je heel veel mee kunt.

De benodigde software programma's kun je gratis downloaden of gewoon zelf maken. We laten beiden hier zien.ArduinoMicroprocressor

Je hoort soms praten over microprocessors en een microcontrollers. In beide woorden komt het woord micro voor, wat gewoon klein is.

  • Microprocessor

    Je kunt een microprocessor zien als een kleine computer. Hij kan heel veel en dit ook tegelijkertijd. Een microprocessor vereist een groot aantal externe componenten om te kunnen functioneren, zoals geheugen, timers en input/output apparaten. Allerlei dingen die het moeilijk en duur maken.

    In de microprocessor wereld gebruikt men vaak de Raspberry Pi met het Linux operating systeem. Linux is vergelijkbaar met MS Windows, alleen beter, sneller en gratis.

  • Microcontroller

    Je kunt een microcontroller zien als een computer die een programma kan uitvoeren. Omdat er maar een programma loopt is er geen operating system nodig, geen duur geheugen, geen moeilijke koppelingen die je nooit zult gebruiken. Je hoeft er enkel de onderdelen aan te hangen die je ook echt nodig hebt. Dat maakt het goedkoop en snel.

    We gebruiken het Arduino bordje als microcontroller.ArduinoOmgevingen

Een microcontroller heeft geen operating systeem. Je moet dus zelf alles regelen. Dat lijkt een nadeel, maar het is eigenlijk een voordeel. Je kunt immers eenvoudig alles regelen.

We beginnen altijd met een ontwikkelomgeving. Hierbij sluit je de Arduino met een speciale USB kabel aan op je computer. Via deze kabel loopt er stroom naar de Arduino en de computer kan via de kabel met de Arduino praten. Om je eigen computer zet je je programma klaar en deze upload je dan naar de Arduino. De Arduino slaat dit programma op en zal het bewaren (ook als de stroom uittvalt), net zolang tot je het overschrijft met een nieuw programma. Je kunt op je eigen computer het programma helemaal aanpassen en opnieuw uploaden naar de Arduino, net zolang totdat het perfect werkt.

Als het programma helemaal goed werkt, dan ben je klaar met de ontwikkelomgeving. Je hebt je computer verder in dit verhaal niet meer nodig. Deze kunnen we loskoppelen. Het programma staat nu immers op de Arduino, en die kan zijn gang gaan. Hij heeft nu echter wel stroom nodig (krijgt deze niet meer via de computer) dus we moeten een batterij of een kleine transformator aansluiten op de Arduino.

Het is goed om te onthouden dat het programma nu op de Arduino staat. Iedere keer als je de Arduino aanzet, dan zal automatisch je programma starten en blijft hij dit uitvoeren zolang er stroom op staat

De Arduino kan heel veel. Er is volop informatie te vinden op internet.ArduinoAan de slag

Je wilt waarschijnlijk nu aan de slag. Je zult nu dus eerst moeten gaan kopen. Er is veel te koop voor bij de Arduino. Dat is behoorlijk overweldigend. Het is zelfs nog erger want ook allerlei electronica onderdelen die niet speciaal voor Arduino zijn gemaakt, kun je gewoon gebruiken. Je kunt het dus zo kostbaar maken als je zelf wilt. De projecten hier op de site beschrijven de eerste stapjes en laten je al veel leuke makkelijke projecten maken.

Zoals aangegeven is de Arduino los te koop, uit China, voor 6 of 7 Euro inclusief verzendkosten. Zelf heb ik in China voor rond de 25 Euro een uitgebreide Start Kit gekocht. Zie bijvoorbeeld op wish.nl. Buiten een Arduino zitten hier al lekker veel onderdelen in, waarmee je direct al aan de slag kunt. LED's, weerstanden, breadbords, displays etc. Veel voor weinig. Ook op Nederlandse sites verkopen ze deze kits, daar zijn ze rond de 60 tot 100 Euro. Inhoudelijk en kwalitatief nagenoeg vergelijkbaar.ArduinoMeer...

Hoe je je Arduino aansluit op je PC, hoe je de software download en instelt, dat staat hier IDE.Copyright 2022 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.