ArduinoBreadboard
Een breadboard is een component die je meestal alleen gebruikt als je iets nieuws aan het maken bent, tijdens het experimenteren en spelen. Op een breadboard kun je namelijk componenten aansluiten zonder te hoeven solderen. Je kunt hierdoor snel koppelingen bouwen door enkel draadjes en componenten in te prikken.
Er zijn verschillende soorten breadboards. Het meest handig is de grote, met 830 gaatjes. Voor wat individuele instelling kun je het kleinere breadboard gebruiken. De werking ervan is hetzelfde.

Arduino830 point solderless breadboard
Dit is het standaard breadboard. Er zitten 830 gaatjes (persoonlijk geteld!) in waar componenten en draden in kunnen worden gestoken. Intern zijn de gaatjes verbonden. In de gaatjes zitten kleine klemmetjes die de draad vastklemmen. Als je nu in een ander gat, welke in het board is verbonden een ander component duwt. Dan zijn deze 2 verbonden. Je hebt hiervoor niet hoeven te solderen en toch heb je een behoorlijk goede verbinding gemaakt.

ArduinoVerbindingen
De vraag is dan natuurlijk welke gaatjes er allemaal met elkaar verbonden zijn. Zie hiervoor onderstaande afbeeldingen. Hierop heb ik voor het breadboard alle interne verbindingen gegeven.
Het vlak bovenin zijn lange zones waar blauw en rood. Hieraan hang je meestal de kabels vanuit de voeding. De plus op rood en de min (of ground) op blauw. Deze lange brede vlakken heb je bovenin en onderin het bord.
Er zijn breadboards waar halverwege deze brede balk een knip zit en je dus zelf moet doorlussen.
Tussen de grote brede vakken zitten heel veel vertikale groene verbindingen. Dit zijn kleine vlakken waarin 5 klemmen zitten. De 5 klemmen zijn vertikaal verbonden met elkaar. Hiermee kun je de componenten eenvoudig op elkaar aansluiten.


