ArduinoSeven-segment display)

Soms wil je een melding geven aan de gebruiker, zonder dat je hiervoor een duur scherm wilt gebruiken. Hiervoor zijn de 7-segment displays bedacht. Een display bestaat uit 7 LED's. 3 horizontale en 4 vertikale LED's. Iedere LED is apart aan te sturen (aan te zetten).

In de afbeelding hierboven staan 10 varianten van dezelfde display weergegeven, waarbij er per variant andere LED's aan zijn, daardoor kun je per variant een andere waarde uitlezen, 0, 1, 2, 3, 4 etc. In het echt zijn de 7-segment LED's vaak, zoals hier, rood. Maar ze zijn er in meerdere kleuren.

De intelligentie welke LED er aan moet, moeten we in de code opnemen. Voor voorbeelden zie de projecten.

De seven-segment displays worden geleverd in meerdere varianten.ArduinoSeven-segment display (1-digit)

Dit is een blokje waarin een (1) seven-segment display zit. De 7 LEDs kunnen hier een (1) nummer maken. Deze LED zie je vaak gebruikt worden in CV ketels. Ze geven dan een storing nummer aan. Waarbij een 0 "alles is ok" en een hoger nummer een bepaalde fout.

Gebruik en voorbeelden staan ondermeer in Project 6 en Project 7.ArduinoSeven-segment display (4-digits)

Dit is een uitbreiding van 1-digit display en bevat 4 cijfers naast elkaar. Deze display is goed te gebruiken als er complexe en wisselende informatie moet worden doorgegeven.

Soms staat er achter het getal (zoals hier) nog een digitale punt. Soms staat er ergens in het midden nog een (1) LED om een dubbele punt te geven. Dan kunnen we ook een tijd opnemen. En voor het laatste nummer zit soms nog een extra LED bovenin. Bijvoorbeeld om een bepaalde situatie aan te duiden, bijvoorbeeld "Programmeer mode" als de LED in een klokje is gebruikt. Of "Alarm staat aan" voor in een wekker.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.