ArduinoInfrarood

We hebben al meerdere LEDs gezien die zichtbaar licht geven. We gaan het hier hebben over LED's die onzichtbaar licht geven. Infrarood licht en Ultrasoon geluid, met ieder hun eigen sensor.ArduinoGolven

Licht heb je in verschillende kleuren. Denk maar even aan de regenboog. Onze ogen zijn in staat om de kleuren in de regenboog te zien.

Alle dingen die we zien zijn opgebouwd uit deze kleuren van de regenboog. Licht verplaatst zichzelf in golven. Denk aan de zee waar het water in golven op je af komt. Er zijn hierin kortere en langere golven. De lengte van een golf geven we aan met de golflengte (wavelength).

De golf van zichtbaar licht begint net voor 4 x 10 tot de macht -7 en loopt door tot voorbij 7 x 10 tot de macht -7. Negatieve machten zijn hetzelfde als de positieve maar dan als breuk. Dus eigenlijk staat er


     -7       1         1      4
  4 x 10    = 4 x ------  = 4 x ---------- = ----------
              7      10000000   10000000
             10ArduinoOnzichtbaar licht

Naast licht dat je kan zien, is er ook licht dat je niet kunt zien. De golven hiervan zijn net te lang of net te kort om te kunnen zien. Als de golven kleiner zijn (dat wil zeggen een hogere machtswaarde) dan komen we bij ultrviolet en de rontgen stralen die ze in het ziekenhuis gebruiken om te kunnen zien of je een been hebt gebroken.

Wat langere golven worden gebruikt voor radar, radio en tv. Daar tussenin zitten de infrarood golven. De golflengte komt redelijk overeen met de golven voor zichtbaar licht en het gedrag is dan ook vergelijkbaar, maar nogmaals we kunnen ze niet zien.ArduinoInfrarood track sensor

De TCRT5000 is een veelgebruikte infrarood track sensor. Op de foto zijn aan de rechterkant de aansluitpins te zien, aan de linkerkant een blauw en zwart "dopje". Daar gebeurd het. e rest van het kaartje is wat electronica om eea te laten werken en aan te kunnen sluiten.

Op de kaart zit een Infrarood Emitterende Diode (IED), dit is een broertje van de Licht Emitterende Diode (LED). Een IED is met als een LED een "lampje" dat licht geeft. Bij een LED is het licht zichtbaar, en bij een IED is het onzichtbaar infrarood licht.

De sensor is een lichtgevoelig onderdeel. Als er licht op valt dan loopt er stroom doorheen, blijft die donker dan loopt er geen stroom. Dat wij als mensen het licht niet kunnen zien, is ons probleem. Dit kaartje heeft hier geen enkele last van.

Het component zal dus zelf infraroodlicht uitzenden, als deze niet worden teruggekaatst of niet helder genoeg, dan is het uit, wanneer iets het infraroodlicht terugkaatst (omdat het vlakbij is) dan zal de infraroodontvangstbuis dit opmerken en dan zal is het een aan.

De sensor kan een gereflecteerde afstand tot 2,5 cm detecteren. Detectie van zwartte of witte lijnen is hiermee goed mogelijk. De bedrading is eenvoudig.

VCC is voor de voeding
GND is negatieve voeding
OUT schakelsignaal


ArduinoUltrasonic Sensor

De HC-SR24 is een ultrasoon track sensor. De TCRT5000 sensor hierboven kan wel/niet reflectie detecteren. De HC-SR24 kan echter echt afstanden meten. Een wezenlijk verschil tussen de module hierboven en deze, is dat de ene intrarood licht gebruikt en de andere ultrasoon geluid. Op een gegeven moment gaan we bij de indeling van de golven over van stralen naar licht naar geluid.

Op de kaart zie je groot de 2 ronde onderdelen. De ene is de zender, de andere de ontvanger. De uitgaande stralen komen tegen een object, het obstakel waar het zal worden geflecteerd.

De sensor kan een gereflecteerde afstand meten in afstand van 2cm tot 4 meter. De kleur, vorm maakt hierbij niet uit. Wel dat het obstakel goed de stralen terug kaatst. De bedrading is eenvoudig.

VCC is voor de voeding
TRIG om een signaal uit te sturen
ECHO om de gereflecteerde waarde te meten
GND is negatieve voeding

Het project 31 laat een mooie implementatie ervan zien.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.