ArduinoSeriele Monitor

De seriele monitor is een debug tool in de Arduino IDE. Dit is een zin waarmee je op feestjes de mensen niet achter je aan krijgt. Maar voor ons als programmeurs is dit erg interessant.

Als je je Arduino script (programma) aan het uitproberen bent, dan wil je vaak eigenlijk de waarden weten van variabelen of of een bepaalde stukje code wel/niet is uitgevoerd.

Daarvoor is de seriele monitor.ArduinoIDE

Als je in de Arduino IDE in je code staat, dan kun je bovenin het menu de optie Tools en daarna Seriele Monitor kiezen. Dat is op MacOs, mogelijk dat dit op Windows iets ander heet.

Hierna zal onderin het scherm een subscherm openen in de IDE. In het voorbeeld hieronder heb ik geen Arduino aangesloten dus dan komt er hiervan een melding. Als de Arduino wel is aangesloten komt er een wit scherm.ArduinoInstellen

Vanuit de Arduino kunnen we nu meldingen in dit subscherm gaan schrijven. Daarvoor maken we eerst een verbinding tussen de Arduino en "dit subscherm". Om die verbinding te maken neem je de volgende regel op in je setup() functie. Hiermee stel je de snelheid waarmee je data naar de seriele monitor in.

Serial.begin(9600);

Je kunt niet zomaar iedere snelheid opgeven, enkel waarden die worden ondersteund. Toegestane waarden zijn 4800, 9600, 19200 en 38400. Ik zie eigenlijk altijd 9600 gebruikt worden.ArduinoGebruik

We hebben in de Arduino code nu een link naar de seriele monitor. Die gaan we gebruiken door er een waarde heen te schreven.

Serial.print("Hello world")

De tekst Hello world zal in het scherm komen. Volgende gegevens die je stuurt zullen hierachter worden geschreven.

Serial.println("Hello world")

Ook hier zal de tekst Hello world zal in het scherm komen met erachter een Cariage Return. Alle tekst erna zal eronder komen te staan.

In de setup() functie zie je vaak een println() statement om aan te geven dat het script is gestart.

Naast teksten kun je ook de inhoud van variabelen naar de seriele monitor sturen. Je zet dan gewoon de naam van de variable tussen de haakjes van het print() of println() commando.

int value = 0;    

void setup() {
  Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  Serial.println(value);
  value = value + 1;
  delay(1000);
}

Dit programma zal een variabel value maken. En dan een serieel kanaal openen naar de seriele monitor. De waarde in de variabel value zal op het scherm worden gezet. Hierna zal deze een (1) worden opgehoogd. En zal het programma een seconde wachten. Hierna gaat de loop opnieuw beginnen.

Dit programma zal de nummers 0,1,2,3,4 etc op het scherm zetten, onder elkaar.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.