Arduino7-Segment LED display

Dit is een voorbereidend project waarin we een Seven-segment LED display gaan aansluiten. Ik heb gemerkt dat er (minimaal) 2 typen zijn. Het vereist dus even wat denk en probeer werk om je display werkende te krijgen.

In de versie hierboven zijn de middelste pin boven en onder met elkaar verbonden. Je hoeft er dus maar een (1) aan te sluiten. Deze aansluiting moet wel op de GND gebeuren. Andere LEDs die ik heb gezien willen hier juist de 5V hebben. Het is dus goed om dit te controleren.

Het voordeel van deze LED is dat er maar 1 ground op zit, in plaats van 8 stuks, er hoeft dus ook maar een weerstand te worden opgenomen, dat scheelt je dus 7 leds aansluiten.ArduinoAansluitschema

Belangrijk bij het aansluiten van de 7-segment LED is een eenduidig aansluitschema. Er zitten 5 pin aan de bovenkant en 5 aan de onderkant met een in de literatuur gebruikte nummering die onlogisch lijkt. Natuurlijk kun je ze aansluiten zoals je wilt, dan moet je echter wel een eigen mapping gaan doen, zie hiervoor project 7. Ik wil dat echter niet aanraden en adviseer om deze methode te gebruiken.

 • Pin A naar poort 2
 • Pin B naar poort 3
 • Pin C naar poort 4
 • Pin D naar poort 5
 • Pin E naar poort 6
 • Pin F naar poort 7
 • Pin DP naar poort 9

Die laatste DP, ook wel H genoemd, is voor de decimale punt. Indien je deze niet nodig hebt dan hoef je die ook niet aan te sluiten.

En de middelste pin boven of onder moet naar de GND.ArduinoBreadboard


ArduinoSource code
/*
 7-segment LED version the Knightrider light

 (C) copyright www.punthooft.nl 2019-2020
*/

// Setup function runs once when powerup the board and on reset 
void setup() {

 pinMode(2,OUTPUT);
 pinMode(3,OUTPUT);
 pinMode(4,OUTPUT);
 pinMode(5,OUTPUT);
 pinMode(6,OUTPUT);
 pinMode(7,OUTPUT);
 pinMode(8,OUTPUT);
}

// The loop function runs over and over again forever
void loop() {

 // Zet een voor een alle LEDs aan
 for(int i=2;i<9;i++) {
  digitalWrite(i,HIGH);
  delay(200);
 }
 
 // Zet een voor een alle LEDs uit
 for(int i=2;i<9;i++) {
  digitalWrite(i,LOW);
  delay(200);
 }
}


ArduinoOpmerkingen

De gebruikte weerstand is van 220 Ohm.

Als er een LED het niet doet, dan is er iets mis met de aansluiting van die LED (de draadjes) of hierboven in de code staat een fout. Als alle LEDs geen van allen iets doen, dan heb je waarschijnlijk een ander type 7-segment LED en moet je even zoeken naar het aansluitschema daarvan.

Je zie dat de LEDs een voor een aangaan. Je ziet echter nog niet de getallen 1, 2, 3 etc langskomen. Dat doen we in het volgend project. Dit project is enkel de LEDs een voor een aanzetten.Copyright 2021 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.