ArduinoRGB LED

LEDs hebben we al eerder gezien. Een normale LED heeft 2 pootjes een + en een -. De RGB Diffused LED heeft echter 4 pootjes. Als je met (heel veel moeite) het ding uit elkaar zou halen, dan zou je zien dat het eigenlijk 3 LEDs zijn. Een rode, een groene en een blauwe. En hierin zit ook het bijzondere van de 4 pootjes. Er is een pootje voor rood, een voor groen en een voor blauw. Dat zijn 3 pootjes.

Het resterende pootje is een gezamelijke (COMMON) verbinding voor de voeding en/of de aarde. Dat hangt van de LED af.ArduinoAnode en Kathode

Er zijn Anode LED's en Kathode LED's.

  • Voor een Anode LED moet er plus op common staan;
  • Voor een Kathode LED moet er min op common staan;

Afhankelijk van het type zal de stroom precies andersom lopen. Bij de ene is hoge waarde uit en lage aan, bij de andere is hoge waarde aan en een lage waarde uit. Om dit op te vangen heb ik in het programma een klein stukje logica opgenomen.

  • Voor Anode
    Wil je enkel de rode LED laten branden dan verbind je het common pootje met de plus (5V) en het rode pootje via een weerstand met de pin op de Arduino.
  • Voor Kathode
    Wil je enkel de rode LED laten branden dan verbind je het common pootje met de GND op de Arduino en het rode pootje met de pin op de Arduino. Ook hier weer met een weerstand ertussen natuurlijk.

Om het je makkelijk te maken, is het programma bruikbaar voor beide typen, waarbij je enkel de definitie op regel 8 moet aanpassen. De Breadboard zijn wel iets (...) anders.

Het is niet te zien welke versie van de LED je hebt, je kan er enkel achter komen door te testen.ArduinoAansluiting

De aansluiting is even lastig. Zoals je ziet heeft de LED 4 pootjes die ook nog eens dicht bij elkaar zitten. Ik begin meestal met de pootjes iets uit elkaar te trekken zonder hierbij de LED te scheuren.

De pootjes hebben een verschillende lengte. Het langste pootje is altijd de COMMON aansluiting. Ernaast zit aan de ene kant slechts een enkel pootje, dat is rood. Aan de andere kant zitten de overige 2 pootjes dat zijn vanaf de common naar buiten de groene en dan de blauwe poot.ArduinoBreadboard Anode versie

Breadboard voor aansluiten van een Anode LED