ArduinoMatrix LED Board

De matrix is een component, waarin 8x8 = 64 LED's zitten. In dit project project hebben we gezien we we de LED's kunnen laten branden. Daar is nogal wat code en de nodige aansluitingen voor nodig. Met een Matrix shield gaat het gemakkelijker.

Deze boards worden meestal in losse onderdelen verzonden. Hier gaan we eentje stap voor stap in elkaar zetten.

Eerst even wat achtergrond informatie. De technische naam van het bord is de MAX 7219 Dot Matrix Module. Het is een board die tussen de LED bordje en de Arduino komt. Meestal koop je een setje en dan krijg je onderstaande onderdelen binnen:

Ik heb de handleiding opgezet in stappen. Lees iedere keer de gehele stap door voordat je gaat solderen. En werk de stappen in volgorde af. We gaan enkel solderen, later gaan we programmeren en het broadboard inregelen.ArduinoStap 1

We beginnen met de houder (F). Deze houder (F) gaan we op het bordje (I) solderen. Hierbij moet je de processor (E) nog niet in de houder hebben zitten, anders is er een kans dat de processor al zal doorbranden. Druk de pinnetjes van de houder (F)voorzichtig in het bord (I). Draai dan het bordje (I) om en soldeer de pinnetjes aan de achterkant vast.

Er zijn velen die slechts enkele pinnetjes vastsolderen. Vaak werkt dat ook. Regelmatig zal het dan echter voorkomen dat een of meer pinnen geen contact maken en er dus niets werkt. Jouw feestje.

De houder (F) kan op verschillende manieren in. Van de voor en achter. En dan ook nog direct of 180 graden gedraaid. Ik heb hem er vanaf boven in gestoken. Direct of gedraaid maakt niet uit.ArduinoStap 2

We hebben net de houder (F) voor de procesoor gesoldeerd, we gaan nu pins met de buitenwereld maken. Het bord (I) heeft aan beide korte zijden 5 aansluitingen zitten. Het maakt nu nog even niet uit wat die doen. De pinnen ziten op een lange verbinding (D). Breek deze doormidden, zodat je aan beide zijden een rijtje van 5 pinnetjes hebt. Soldeer aan beide zijden (2x D) een rijtje pinnetjes door het bordje. (I)

Deze pinnen kunnen we later gemakkelijk aansluiten met een female (vrouw) connector en dan hebben we een solide verbinding.ArduinoStap 3

Ook het grote LED display moet op het bord komen. Daarvoor gaan we, vergelijkbaar met stap 2, de pinnen van strip H gebruiken. Deze strip bestaat uit 16 pinnen. Breek deze strip (H) doormidden, zodat je aan beide zijden een rijtje van 8 pinnetjes hebt. Aan de ene kant male (mannetje) en de andere kant female (vrouwtje).

Bekijk hoe je het bord wilt gaan gebruiken of je de pinnen aan de voor- of achterkant soldeert. Soldeer deze strips aan beide zijden (2x H) op het bordje. (I)

In deze vrouwtjes steken we straks de pinnen van het LED bordje (A).

Handigheidje: deze strips zullen aan beide zijden gebruikt worden, als ze schuin op het bord zitten dan krijg je de LED matrix (A) er niet in. Voor het solderen kun je de LED matrix er al insteken, dan weet je zeker dat ze recht zitten.ArduinoStap 4

We moeten een weerstand (C) gebruiken. Deze gaan we aansluiten.

Het is natuurlijk van belang de juiste weerstand te vinden. We hebben een weerstand van 10K nodig. Weerstanden hebben een codering. De codering voor onze 10K is Bruin Zwart Zwart Rood Bruin

Om die kleuren te lezen moeten we aan de juiste kant beginnen. Hiervoor zijn de volgende aanwijzingen:

  • De eerste ring kan zich dichter bij het uiteinde bevinden dan de laatste.
  • De laatste ring kan zilver of goud zijn, de eerste ring niet.
  • De laatste ring kan breder zijn dan de andere ringen of zich op wat grotere afstand bevinden van de naastgelegen ring.

Op het bord is aangegeven waar de weerstand moet komen. Met de grote letters R1Het witte rechthoekje geeft aan hoe de weerstand moet komen te liggen met een ijzerdraadje door het gaatje aan de ene kant, en het andere ijzerdraadje door het gaatje aan de andere kant. Tevens staat ernaast nogmaals duidelijk gedrukt: 10K. Ja, het is echt een 10K weerstand.

De lange uitstekende draden van de weerstand aan de achterkant (waar we gesoldeerd hebben) kun je nu afknippen.ArduinoStap 5

We gaan de volgende component aansluiten. Dat is het zwartje blokje met de draden eruit (B). Dat is een condensator (Capacitor in het Engels).

Onze condensator heeft 2 pootjes, De ene is de + en de andere is de -. Het korte pootje is de -, dit kun je ook vaak zien aan een witte opdruk op de condensator zelf.

Nu we weten wat de + en metname de - is, kunnen we de condensator gaan aansluiten. Controleer even voor de zekerheid dat er op de zijkant 10uF staat, zodat je de juiste hebt. Deze kunnen we dan in het blokje op het bordje (I) bij de C2 solderen.

De lange draden aan de achterkant kun je weer afknippen.ArduinoStap 6

We gaan nu nog een condensator (G) aansluiten. Dit is een oranje keramische condensator en die heeft gelukkig geen verschil tussen de + en de -. Makkelijk dus!

Deze condensator (G) solderen we in het vakje C1 op bordje (I).

De lange draden aan de achterkant kun je weer afknippen.ArduinoStap 7

We zijn nu klaar met solderen en hoeven enkel nog enkele componten vast te drukken. Als eerste de processor (E) in de houder (F).

En daarna de LED matrix (A) in de strip (H) die we in stap 3 op het bord (I) hebben gesoldeerd.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.