ArduinoWeerstand

Weerstand is een term in de electronica. De grootheid is R en de eenheid van weerstand is Ω het teken voor Ohm.

Als de deuren bij een concert open gaan dan willen de bezoekers naar binnen. Het personeel staat de bezoekers tegen te houden, door terug te drukken. De bezoekers ondervinden weerstand bij het naar binnen gaan.

In de keuken zit een kraan. Als je die ver openzet, dan is er bijna geen weerstand en kan het water volop lopen. ALs je hem bijna dicht draait, dan zorgt de kraan voor veel weerstand en kan het water amper doorlopen.

Weerstand in de electroncia wordt gemeten in Ohm en weergegeven door de Griekse letter omega (Ω).

Het bekendste voorbeeld van een variabele weerstand is de volumeknop op een radio. Door eraan te draaien verander je de weerstand en zal de muziek harder/zachter afspelen.

Weerstand kan iet direct worden gemeten. Om weerstand te bepalen meet je de spanning en de stroom en gebruik je de wet van Ohm om de weerstand te berekenen.ArduinoWeerstand

Weerstand is een grootheid in de elektronica. Het is echter ook de naam van een component. Zie (hier) voor meer info daarover.ArduinoGeleiders en isolatoren

Alle materialen bieden een bepaalde hoeveelheid weerstand. Maar eigenlijk zijn er 2 echte verschillen:

  • Geleiders
  • Isolatoren

Geleiders zijn materialen waardoor gemakkelijk stroom kan vloeien.
Een geleider heeft weinig weerstand heeft tegen de doorstroming van de elektronen. Geleiders bevatten veel vrije elektronen (zie hier). Veel metalen zijn hele goede geleiders. Daarom wordt koperdraad veel gebruikt in stroomkabels.

Isolatoren zijn materialen waar stroom niet gemakkelijk door kan vloeien.
Een isolator is een materiaal die heel veel (enorm veel) weerstand geeft tegen de doorstroming van de elektronen. Isolatoren bevatten weinig vrije elektronen (zie hier). Deze komen er eigenlijk niet doorheen. Bekende materialen zijn plastic, hour, glas en rubber. Om het metaal (koper) in stroomkabels zie een laagje plastic. Plastic is een isolator en zal de elektronenstroom tegen houden.

Door een kabel waarin de binnenkant een geleider is te omhullen met een isolator kunnen we de kabel vasthouden zonder zelf onder stroom te komen staan.

Zowel geleiders als isolatoren worden warm als er stroom doorheen loopt. Dit kan corosie of doorbranden veroozaken.

De meeste componenten, waar onder weerstanden, hebben een vaste weerstandswaarde. Deze staat vermeld op het component. Als er een tolerantie is aangegeven, dan moet de weerstandswaarde binnen de marge blijven.

De elektronen in een geleider staan te popelen om te gaan stromen. Er is zeer weinig weerstand, de geleidbaarheid is groot.

In een isolator willen de elektronen helemaal niet gaan stromen. Er zijn geen vrije ladingsdragers beschikbaar. De geleidbaarheid is zeer laag tot nul.

Het berekenen van de geleidbaarheid van een materiaal gaat met de formule:

Geleidbaarheid = 1 / Weerstand

G = 1 / R

G = 1/R

Geleidbaarheid drukken we uit in Siemens (S)ArduinoNuttig

Weerstand is nuttig. Doordat de stroom moeite moet doen om door de verwarmingsspoel van een strijkijzer te komen, zal deze warm worden. Bij een ouderwetse gloeilamp is het nog extremer. De stroom moet daar zoveel moeite doen, dat het spoeltje in de lamp zo heet zal worden, dat deze gaat gloeien (licht geven). Precies wat we willen bij een gloeilamp.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.