BierIntro

Zoveel bieren zoveel smaken. Over smaak valt niet te twisten. Hoe hard je ook kunt proberen om die ontzettende lekkere bier/wijn/cola/drop/snack aan te bevelen aan je vrienden, partner of familie. Smaak blijft helemaal persoonlijk.

In onderstaande schema staat mijn smaakprofiel weergegeven:

Als je dit zelf ook wilt proberen, ga dan naar hier , er staat een kleine test om te zien welke smaken je lekker vind.

Bijgaande grafiek geeft mijn smaak aan. Hieruit volgt dat ik niet echt pieken in smaak heb, ik vind eigenlijk alles lekker, behalve vol fruitig bier. En dat is herkenbaar, erg zoete snoep blief ik niet. Van een zoete witte wijn moet ik niets hebben. En "wijn" als Hugo komt er gewoon niet in.

In bierland wil dit zeggen dat ik de hele zoete bieren niet kan waarderen. De vruchtenbieren die tegengas bieden aan die zoetaanvallen (Fruitig&zuur en Bitterzoet) die kan ik wel meer waarderen.BierWat zou er bij mij moeten passen

Op basis van dit profiel komt men ook met enkele aanbevelingen, gericht op mijn (!) smaak.

 • De Molen Bommen & Granaten
 • Cornet
 • St. Bernardus Abt 12
 • Van Moll Triple Trouble
 • Lefort Tripel

Van deze bieren heb ik recent de 'Cornet' geprobeerd. Of om het eerlijk te maken de 'Corned oaked'. Met een score van een 5,3 scoorde die niet heel geweldig. Smaak beschrijving:

 • Lichte kleur, geen koolzuurbubbels. Het bier is wat flauw van smaak. Een beetje zoetig. Na doorslippen krijg je de smaak van eikenhout. Die blijft ook hangen, wat zuur tegen het gehemelte.


BierWat past er wel bij mij

Nu de dochters ouder zijn, komt er vaker bier op tafel. We proeven serieus.

 • Rochefort 8 (9,3)
 • Tripel Karmeliet (9,2)
 • Noblesse VSOP (9,1)

Met als runner up, de Lapin Kulta (8,8) en de Nikasi French IPA (8,6) en dan enkele bieren met een 8,5, namelijk Steam Brew, Jopen Adriaan Wit, De Hoppakee en de Isi D'or van La TrappeBier Rochefort 8

Dit is een authentiek trappistenbier. Op de wikkel staat dan ook 'Authentic Trappist Product'. Het bier komt uit de Rochefort brouwerij in het plaatsje Rochefort (provincie Namen in Belgie). De Cisterciƫnzerabdij werd in 1230 opgericht voor nonnen. In 1650 werd het klooster geplunderd. Pas in 1887 werd de abdij herbouwd en 2 jaar daarna werd het eerste bier gebrouwen.

Op dit moment brouwt men er 3 bieren. Rochefort 6, Rochefort 8 en Rochefort 10. Als je net als ik een ervan lekker vind, dan is het proeven van de andere smaken zeer aan te raden.

De totale jaarproductie bier is rond de 50 000 hectoliter (5 miljoen liter) wat zo'n 15 miljoen flessen zijn.

De Rochefort 8 is een donker troebel bier, met een kruidige smaak met een zoetje van karamel, geroosterde mout en een hint naar blauwe schimmelkaas. Ook de fruitigheid van donker fruit en pruimen ontbreekt niet. Perfect mondgevoel. Lekkere nasmaak.

Drink het rustig op de bank. Met wat harde zoute kaas of stevige vleesschotels

Het bier valt in de categorie Gerstewijn (barley wine). Dat zijn bieren met veel alcoholpercentage en veel suikers. Gerstewijn heeft een kenmerkende romige, moutige smaak. Voor een gerstewijn heeft deze Rochefort 8 relatief weinig alcohol, meestal moet die boven de 10% zitten. Het bier is er niet minder door.

BrouwerijRochefort
BierstijlGerstewijn
Alcohol9.2%


Bier Karmeliet

Dit is een Tripel. Een tripel is een bovengistend bier met een alcohol percentage tussen de 7,5% en 9,5%. Een tripel is vol en stevig. En een fijn samenspel tussen zoet en bitter. Een tripel is blond tot goud van kleur. Door de gisting op fles (hergisting) is het vaak wat troebel.

Een tripel is onderdeel van de Belgische abdij reeks: Blond > Dubbel > Tripel > Quadripel.

 • Blond - Zacht makkelijk drinkbaar bier rond de 6%
 • Dubbel - Wat zoeter met karamel en roodfruit smaken. Vollesmaak met weinig bitter. 7%
 • Tripel - Wat minder zoet en kruidiger. Meet bitter, droger en iets meer alcohol 8%
 • Quadrupel - Complexer en diepere smaken. Minder zoet, minder bitter, kick van alcohol (10%)

Tripel Karmeliet is een grote naam in bier land. Het originele recept gaat terug tot 1679. Ingeredienten als gerst, tarwe en haver zorgen voor een mooi bier. Deze tripel heeft de kenmerkende enorme dikke schuimkraag. En neem ook de tijd om de heerlijke geur op te snuiven, die doet denken aan suiker en vanille.

In de smaak proef je eerst de hop en flinke bitters. Dit bier laat zien dat het er is: kracht en put. Hierna komt de herkenbare zoete smaak terug van de geur. Fruitigheid die doorkomt is van banaan en citrus. Het mondgevoel is wat zacht romig. Krachtige bitter met een mooie zure hop smaak. Wat een heerlijke smaak.

In 2008 is dit bier verkozen tot beste bier van de wereld (categorie hoge gistingbieren)

Jaag de kinderen naar bed. De vrouw het huis uit. Ga zitten en proef. Neem de tijd en geniet hiervan.

BrouwerijBosteels
BierstijlTripel
Alcohol8,4%


Bier Noblesse VSOP

De Dochter van de Korenaar is een kleine brouwerij in het Belgische Baarle-Hertog op de rand met het Nederlandse Baarle Nassau. De brouwerij gaat redelijk zijn eigen gang. Hij probeert en experimenteert veel. Sommige bieren slaan meer aan dan anderen. Wel over het algemeen met succes want de bieren zijn onderscheiden met aansprekende prijzen.

Ik ben normaal geen hele grote fan van bieren die op houten vaten hebben gelegen. De keiharde bitters drukken dan vaak de andere smaken weg. Hier is dat ook wel het geval. Hier heeft de brouwerij het oorspronkelijke eigen-gebrouwen blonde Noblesse bier 8 maanden op Jenever vaten (Genever in het Vlaams) laten rusten. In het bier is duidelijk de jenever smaak terug te proeven. Voor een liefhebber van jenever ideaal dus.

In het bier proef je een mooie jenever smaak, vanille en een beetje kers. Het alcohol percentage is met 5,5% bescheiden maar het proeft als veel meer.

Noblesse VSOP heeft dik vlokkerig schuim. Ook het schuim smaakt al naar jenever. Lichtgeel klein beetje troebel (vergelijk met witbier). Mooie jenever smaak met een lichte biersmaak. Hele mooie combinatie. De jenever smaak blijft lang hangen, hierdoor is het eerder jenever als bier. Lekker maar minder bier.

En voor de zekerheid: Noblesse is het gewone blonde bier. Noblesse VSOP is het bier dat op jenever vaten heeft gelegen.

BrouwerijDe Dochter van de Korenaar
BierstijlBlond
Alcohol5,5%


Copyright 2021 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.