FestivalbierIntro

Een hele dag bier drinken en toch niet dronken. Ieder festivalbezoeker heeft het meegemaakt. Het moet dan toch echt wel aan het bier liggen?FestivalbierDe waarheid

Om meteen maar met de deur in huis te vallen. Neen, er is geen festivalbier. "Het is echt een mythe", een wijdverbreid misverstand.

Rond de eeuwwisseling is er een proef geweest door een bekende brouwer. Tijdens concerten en wedstrijden in de Amsterdam Arena (Nu Johan Cruijf arena) leverde deze bekende brouwer, waar de hoofdstad trots op is, inderdaad lichter bier. Omdat het voetbal er vaak niet aan te zien is, hadden de bezoekers dat snel in de gaten en is er veel kritiek op gekomen. Het is toen teruggedraaid. Andere experimenten zijn er niet geweest. De naam festivalbier is dan ook onjuist, het zou gewoon Ajaxbier moeten heten. Even slap als het spel van betreffende club.

Tegenwoordig probeerd deze brouwer het opnieuw nu door silver bier uit te brengen met 4.5% alcohol. Tja, als je geen bier kunt brouwen moet je het wel bij water houden.FestivalbierMeer waarheid

Vanaf die dag krijgen sport-, concert- en festivalbezoekers hetzelfde bier als in een cafe. Brouwers noemen dat kelderbier. Doordat het in plastic glazen / plastic bekers komt, is de smaakbeleving wel anders. De grote festivals gebruiken hiervoor tankwagens met 30.000 liter bier. Deze komen rechtstreeks van de brouwer en gaan dus niet eerst de kelder in.

Voor brouwers (ook die ene uit 020) is de kwaliteit van bier ontzettend belangrijk. Brouwers, inspectiediensten van de overheid hanteren dan ook hoge kwaliteitsnormen. Lokaal op de festivals bier aanlengen met water is onhygiƫnisch en onpraktisch. Even los van hoe het technisch zou moeten.

Fontys School of Applied Science in Eindhoven heeft bier van verschillende festivals in een laboratorium getest en vonden niets afwijkends. Hetzelfde alcoholpercentage en samenstelling als gewoon kelderbier.FestivalbierEn toch

Hoe komt het dan dat je op een festival minder last hebt van de alcohol? Op festivals komt alcohol namelijk minder hard binnen. Festivalbezoekers hebben na tien bier nog steeds het gevoel dat ze niet beschonken zijn.

Reden hiervoor is dat je het bier meer verpreid over de dag drinkt. Tussendoor eet je meer. Je drink vaak ook nog een cola of een flesje water. Je beweegt, loopt, springt, danst meer. En buiten dat zijn veel bezoekers op het eind van de dag, toch echt ver genoeg weg.SilverbierToch wel?

Heineken heeft in 2021 Heineken Silver uitgebracht. Volgens hen een "lichte, easy-going optie met de kenmerkende volle smaak". In de praktijk door iedereen gewoon bestempeld als een bier met een lager alcohol percentage. Er zit slechts 4% alcohol in, ten opzichte van de originele Heineken welke een alcoholpercentage van 5% heeft. Ondermeer in voetbalstadions kom je dit wel tegen. Het nut van deze ene procent minder ontgaat me geheel. De smaak is slap tegenvallend en teleurstellend. Zelf noemt men het fris en verfrissend omdat het kouder (hier 2 graden ipv 5 graden) uit de tap komt. Gewoon een marketing dingetje dus. Hopeljk gaat dit snel de weg van Buckler op.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.