BiergistingIntro

Je kunt met heel veel ingredienten bier brouwen. Door de eeuwen heen is men hier erg creatief mee geweest. Wat er echter altijd nodig is voor brouwen is gist.

Gist is een eencellig levend organisme. In de natuur zijn er rond de 400 bekend. Gist is een micro-organisme. Micro-organisme zijn onder te verdelen in prokaryoten en eukaryoten. Bactiëren vallen onder de groep prokaryoten. Gisten en schimmels vallen onder de groep eukaryoten.

Dat klinkt niet heel smakelijk, maar gist is echt nodig. Onder slechte omstandigheden zullen gistcellen afsterven en restproducten achterlaten die we niet willen omdat deze niet smakelijk of zelfs giftig zijn. In gunstige omstandigheden zoals bij de bereiding van bier en wijn zal de gist zich voortplanten.

Gist komt overal vrij in de natuur voor. In wijndruiven zit de gist al op de buitenkant van de druiven. Laat je een glas jus d’orange een nacht op tafel staan dan zal er ook al een lichte vorm van vergisting plaatsvinden. Bij de bereiding van bier moeten we gist los toevoegen. Uitzondering is het gebied rond Brussel, waar gist (nuttig voor de bereiding van bier) los voorkomt in de lucht.

Welke soort gist (de giststam) men gebruikt heeft grote invloed op de smaak van het bier. Brouwerijen zijn zuinig en koesteren hun bierstammen als ware het hun goud.


BiergistingGisting

Eigenlijk zijn er 3 soorten gisting.

  • Gisting op lage temperatuur (circa 10-15 °C), dat zijn dan laaggegiste bieren. Het gist zal zich dan onderin de ketel afzetten.
  • Gisting op hogere temperatuur (20-25 °C), hierbij komt de gist dan bovenin de kuip drijven.
  • Spontane gisting

Op deze regel van 2 soorten vergisting is natuurlijk een uitzondering. In het gebied rond Brussel (Pajottenland en het Zennedal) zijn er spontaan gistende bieren. Hierbij wordt er geen gist toegevoegd, maar door de wort in een koelschip bloot te stellen aan de buitenlucht, zal er spontane vergisting plaatsvinden met de wilde gisten uit de buitenlucht.

Er wordt half miljoen hectoliter per jaar van gebrouwen, waarvan 200.000 hectoliter door brouwerij Belle-Vue van de InBev-groep.

Sommige brouwers experimenteren volop met verschillende gisting wijzes.



Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.