HopIntro

Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie. We gebruiken hop als conserveringsmiddel en smaakmiddel bij het brouwen. Na de oogst zullen de "hopbloemen" worden gedroogd en kunnen we het kopen voor het brouwen. Hop komt in verschillende sterktes. Dit staat aangegeven met een percentage.

Voor het biertype India Pale Ale wordt veel sterke hop gebruikt. Van oorsprong om het bier goed te houden op de lange reis van Engeland (waar het vandaan kom) per boot naar India. Tegenwoordig gebruiken we de hop om bitterheid toe te voegen.<.

Hop is een natuurproduct, de sterkte is niet altijd gelijk. In de recepten staat wel een bepaalde sterkte. We moeten gaan omrekenen hoeveel we nodig hebben van de beschibare sterkte.HopIntro

Vul hieronder de waarden in. Klik dan op de bereken knop. De benodgde hoeveelheid zal worden uitgerekend. Standaard staan de waarden uit het voorbeeld eronder ingevuld.

Recept gram gram
Recept percentage %
Beschikbaar percentage %
Bereken
Wis velden
Benodigd aantal gram:
-


Soortelijk GewichtAlcoholpercentage

Voor een recept had ik Saaz hop nodig. 13.5 gram van 3.1%. Onze leverancier had enkel Saaz hop van 5.1 procent. Berekenen kan dan op 2 manieren, die beide hetzelfde resultaat geven:

Reken methode 1
De bedragen uit het recept vermedigvulgigen 3,1 * 13,5 = 41,85
En dan delen door het percentage beschikbare hop   41,85 / 5,1 = 8,206

Reken methode 2
Of we delen de percentages op elkaar 3,1 / 5,1 = 0,6078
En dat vermedigvuldigen we met de benodigde hoeveelheid 0,6078 * 13,5 = 8,206

En je ziet dat beide methoden keurig hetzelfde antwoord geven.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.