BierIntro

Bier is een licht alcoholische en koolzuurhoudende drank gemaakt met water, graan, hop en gist. Soms aangevuld met andere smaakmakers. Bier is een van de oudste alcoholische dranken. Na water en thee is bier de meest geconsumeerde drank ter wereld.BierVerpakking

Van oudsher komt bier in faten, fusten geheten. Vroeger houten vaten maar al lang geleden is men overgestapt op roestvrijstalen vaten. De meeste cafe's en restaurants gebruiken deze. De grotere horeca gelegenheden hebben tanks liggen van 1000liter. Via leidingen gaan deze naar de verschillende tappunten (taps).

Het bier in vusten staat niet koud (is niet gekoeld). De tap is uitgerust met een snelkoeler. Een mechanisme om het bier (dat op kamertemperatuur is) snel af te koelen naar 5 graden Celsius.

Voor thuis komt bier meestal in flessen. De inhoud loopt van 20cl, 25cl, 30cl en 33cl tot 50cl. Hiernaast heb je de extra grote flessen van 1liter, 1,5liter etc. Deze laatste zijn meestal meer voor geschenk en decoratie.

Hiernaast heb je bier in blik. Inhoud van 25cl, 33cl en 50cl (halve liter).

Incidenteel kom je bier tegen in plastic flessen, inhoud die ik heb gezien is 25cl. De drink beleving hiervan is niet geweldig.BierGlazen

Op veel thuisfeesten (en vrijdagmiddagborrels) wordt bier rechtstreeks uit de fles gedronken. Brouwers gruwelen hiervan omdat een juist glas de smaak van het bier kan verbeteren. Ook komt het schuim dan beter tot zijn recht.

Voor iedere soort bier zijn er eigen glazen. Waarbij veel brouwers ook hun eigen glazen hebben om hun bier nog beter te laten uitkomen.

De plastic glazen op festivals en in stadions zijn natuurlijk te erg voor woorden.BierHoreca

De grote brouwerijen bepalen het horeca landschap. Ongeveer 1 op de 5 horecaondernemers heeft een exclusief contract met een brouwer. Heineken heeft hierin een marktaandeel van 50%. Men is dan verplicht om bier (bieren) van deze brouwer af te nemen.

Ga er maar eens op letten. Als er een mooie bierkaart staat. Dan zullen er enkel bieren van een enkele brouwerij op staan. Dit kan zelfs zo ver gaan dat als een horeca gelegenheid een afname verplichting met Heineken heeft, die geen bieren van andere leveranciers mag schenken.

Dan ben je aangewezen op Affligem, Amstel, Birra Moretti, Brand, Desperados, Lagunitas, Sol, Texels, Wieckse Witte of Heineken zelf natuurlijk. In werkelijkheid is deze lijst van merken van Heineken vele malen langer.

De andere brouwerijen hebben hetzelfde, ga maar een zoeken naar het imperium van Bavaria (de familie Swinkels).

Is het erg dat al die kleine brouwerijen zijn opgekocht door de grote jongens? Ja en nee. Nee, omdat er anders zondermeer heel veel failliet zouden zijn gegaan en we de betreffende bieren niet meer zouden kunnen proeven. Ja, want je ziet dat deze brouwerijen de kleine merken gaan vercommercialiseren. In de praktijk zie je dat terug dat bieren minder uitgesproken worden en meer gericht zijn op de grote markt (omzet draaien). Zoeter, minder wrang/bitter/hoppig. En dat er een smaakvervlakking optreedt.BierVerkeer

Ik ben er heel stellig in: alcohol en verkeer gaan niet samen.

Ik speel jaren videogames. Als ik op een avond bijvoorbeeld 100000 punten haal en ik neem een of twee pilsjes dan merk ik al dat mijn high score omlaag gaat. Naar 70000 of 80000. Ik merk dan nog niets aan mezelf, maar de computer toont keihard aan dat mijn reactievermogen minder is geworden.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.