BierstijlenIntro

Als we in Nederland een 'biertje' bestellen, dan hebben we het eigenlijk altijd over Pilsener. Het Belgisch (Vlaams) woord hiervoor is een Pintje. In een cafe heb je het dan over een glas getapt bier, meestal rond de 25c (fluitje of een vaasje). Je krijgt dan het huismerk van het cafe, het biermerk dat buiten op de gevel staat.

In Nederland bekende pilsener merken zijn Bavaria, HertogJan, Heineken. In het oosten van het land is het meer Grolsch, in Limburg Brand, Alfa en Gulpen, in Brabant ook nog Dommelschen Jupiler.

Wereldwijd is het Chinese Snow het meest gedronken (100 miljoen hectoliter per jaar). Op grote afstand volgen dan Budweiser, Bud Light en nog meer Chinees bier van Tsingtao (allen rond de 50 miljoen hectoliter per jaar). Het vroeger in Nederland veel gedronken bier Skol is de nummer 5 op de lijst (35 miljoen) terwijl dat toch enkel in Brasilie nog populair is. De trots van Amsterdam (maar weinig daarbuiten) Heineken is nummer 6 op de lijst wereldwijd.

Gratis tip, als je in het buitenland bent, proberen ze je vaak Heineken aan te smeren. Dit is in de regel geimporteerd bier. Een stuk duurder dan de lokale merken en eigenlijk per definitie met minder smaak.



BierstijlenIndeling

Het is eigenlijk niet mogelijk om een eenduidige lijst van bierstijlen te maken. Dat komt omdat er veel verschillende manieren zijn om bieren in te delen. Denk hierbij aan indeling op regio van oorsprong of van de brouwer, op alcoholpercentage, kleur, bitterheid (IBU indeling), toevoegingen (als fruit, sterke drank) en natuurlijk op smaak.

Minder voor de hand liggend is wellicht een indeling op basis van gisting (laag, hoog, spontaan of gemengd) of graansoort.

Hierboven van links naar rechts een 3 bieren van dezelf de brouwer: Bogdike Cherry Berry Dubbel, een Bogdike Quadruppel en een Bogdike Adriaan's Tripel



BierstijlenDe stijlen

Hieronder heb ik een verzameling bierstijlen opgenomen. Deze indeling is naar eigen kunnen. De verschillende stijlen zijn niet beschermd, dus soms zie je een term door een brouwer gebruikt worden, terwijl je er zelf wellicht anders over denkt.



BierstijlenAbdij

Abdijbieren zijn bieren die hun oorsprong vinden in een abdij (= klooster). Dit kan dan een officieel abdijbier zijn of een onofficieel abdijbier.

  • Een bier dat door de Erkend Belgisch Abdijbier organisatie is erkend is een Officieel Abdijbier.
  • Een bier dat in een abij wordt gebrouwen of een bier met een receptuur als van een abdijbier, zijn onofficiele abdijbieren. (als het tenminste geen officieel abdijbier is)
  • Soms zie je de term kloosterbier langskomen, of ook wel monnikenbier. Dat zijn helemaal zelfverzonnen namen, en hebben dus geheel geen status.
  • Los hiervan is er een categorie van bier dat wordt gebrouwen in een erkend Trappisten klooster, dan is dan een Trappist bier. Bijvoorbeeld La Trappe.

Vanuit de abdijbieren en de Trappisten komt de indeling: blond, dubbel, tripel en quadruppel, maar het is duidelijk dat we er met die indeling nog niet zijn.



BierstijlenAle

Ale is bier zoals dat hoofdzakelijk in het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt gebrouwen. De grote lijn van het brouwproces is hetzelfde als bij het brouwen van pils, alleen gebruikt men bovengistening (warme gisting) en in 'onze' pils koude vergisting. Voor Ale gebruikt men ook voor een deel geroosterde gerst, hierdoor krijgt het bier een licht amberachtige kleur en zorgt voor een wat smaak met hinten van chocolade en caramel.

Laaggistende (koude gisting) bieren werden oorspronkelijk gebrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Later is dat overgevlogen naar Nederland en Belgie. Hier noemen we Ale bier ook vaak Amber. In Belgie gebrouwen amberkleurige bieren worden vaak Speciale belge genoemd. Voorbeelden hiervan zijn Palm en Billeke.



BierstijlenAmber

Amber is de Nederlandse naam voor laaggistende (koude gisting) bieren waaraan tijdens het brouwen een deel geroosterde gerst is toegevoegd. Dit zorgt voor een chocolade/caramel smaak.

In het UK en Ierland noemen ze dit bier Ale en indien het in Belgie is gebrouwen Speciale belge

Amber (NL) = Ale (UK) = Speciale belge (B)



BierstijlenBarrel Aged

Brouwers zijn continue aan het experimenteren met bieren. Een van de meest geliefde methoden is door vers gebrouwen bier een tijdje op te slaan in een tweedehandsvat. Vaak zijn dat houten vaten waar eerst een andere drank in heeft gezeten. Door het langdurig opslaan van bier in zo een vat zullen de smaken uit het hout in het bier komen.

Men gebruikt hiervoor wijn-, whiskey-, jenever vaten. De kenmerkende smaken van deze dranken (en soms de kleur) worden door het bier overgenomen.

Wat mij betreft is een topper hierin is De Dochter van de Korenaar Noblesse V.S.O.P. Dit is een blond bier dat 8 maanden gerijpt is op oude houten Filliers (van Hoorebeke) jenever vaten. Het bier bevat smaken de kenmerkende jenersmaak met toetsen van vanille en kersen. cherrytoetsen. (let op dat de gewone Noblesse deze bewerking niet heeft ondergaan).

Bij Gouden Carolus Whisky infused gaan ze nog een stapje verder. Hier verrijken ze het bier met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Verrijken en infusie zijn mooie woorden voor: we gooien een dot Whiskey in het bier. Dit resulteert in een krachtig bier met smaken als vanille, eikenhout en chocolade.

In de industrie bereiding is men steeds meer overgestapt op het gebruik plastic kuipen, bij het bierbrouwen worden nu vaak hout pallets tijdelijk aan het bier toegevoegd om smaken af te geven.



BierstijlenBlond

Blond bier is een helder bier met een alcohol percentage van rond de 5-6%. Het is meestal geelblond van kleur.

Blond is het eerste bier in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Deze termen hebben niets te maken met het alcohol percentage, maar juist alles met de hoeveelheid gebruikte mout. De hoeveelheid mout in een Blond is, is de basishoeveelheid op basis waarvan de hoeveelheden van de andere zijn afgestemd. Dubbel bier heeft dus dubbel zoveel mout als Blond bier.



BierstijlenBokbier

Bokbier of ook geschreven met een c erin: bockbier is een seizoensbier. De donkere variant werd voor in de herfst gebrouwen, later kwamen daar varianten bij voor in de winter. De Winterboks hebben vaak kruiden (kruidnagel) en sinaasappelschillen toegevoegd, voor een meer kruidige krachtige smaak. En inhakend op de populariteit van bockbieren kwam er dus ook een lentebok en een zomerbok. Vanaf de vastentijd tot mei wordt dit meestal blonde of licht amberkleurig bier verkocht. Met minder harde smaken, en meer frisheid erin. Het laatsten bier dat is bedacht is een zomerbok, wat eigenlijk een variant is van een Radler met alcohol.



BierstijlenBruin

Bruin bier is iets anders als Oud Bruin. Oorspronkelijk werd Bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig neemt men hiervoor nu meestal overwegend bleke mout, waaraan wat donkere mouten worden toegevoegd. Hierdoor ontstaat een zoet bier met smaken van chocolade, caramel en soms noten. Een bekend Bruin bier in Nederland is de Leffe Bruin.

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland kennen we Bruin bier als 'brown ale'.

Oud Bruin bier is gemaakt van kwalitatief minder of zelfs mislukt bier.



BierstijlenDonker

In de regel bedoeld met Oud Bruin als men het over Donker bier heeft. In Limburg echter mengt men Oud Bruin vaak met normale pils. Deze combinatie wordt in Limburg 'sjoes' genoemd. De verhouding voor de 'sjoes' is meestal een scheut donkerbier op een glas blond bier (1-op-4 of 1-op-5), maar ook de half-om-half combinatie (1-op-1) komt voor, dat is dan een 'donker bier' .



BierstijlenDubbel

De Dubbel is een donkerbruin bier met een alcoholpercentage van rond de 7-8%. Het zijn stevige bieren met smaken als chocolade en karamel.

Een Dubbel is donker van kleur, dit komt van de gebruikt donker kleurige mout. Om mout donker te krijgen zal deze eerst worden gedroogd en daarn lichtjes gebrand of geroosterd. Er is niet heel veel donkere mout nodig om de donkere kleur in Dubbel te krijgen, het merendeel van de gebruikte mout is dan ook gewoon licht van kleur.

De Dubbel is een vak gehoorde term in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel. Deze termen hebben niets te maken met het alcohol percentage, maar juist alles met de hoeveelheid gebruikte mout. Bij een Dubbel is dat de grofweg dubbele hoeveelheid tov de hoeveelheid bij een Blond bier. Dit is niet altijd echt de dubbele de hoeveelheid, binnen de termen is het eerder een naamgeving van de brouwer.

Door meer mout te gebruiken (wat zorgt voor meer vergiste suikers) kent de dubbel ook een hoger alcohol percentage.

De beroemde Westmalle Dubbel heeft een alcoholpercentage van 8%. Volgens velen is dat de King van alle Dubbels.



BierstijlenDortmunder

Dortmunder is een laaggistend bier (lage temperatuur). Het heeft een goudgele kleur. Het bevat dezelfde ingredienten als pils, het is echter minder gehopt. Hierdoor is het minder bitter. Het water uit Dortmund heeft een eigen smaak, veroorzaakt door een hoog gehalte sulfaationen.

Sulfaationen komen van nature voor in grondwater. Verhoogde sulfaatniveaus kunnen leiden tot tijdelijke uitdroging en hebben laxerende effecten. Sulfaat is de zuurrest van zwavelzuur en de zouten ervan. Er wordt soms ook naar verwezen als Vitriool.

Dortmund was een van de eerste plaatsen waar men industrieel koelen tijdens het brouwen toepaste, waardoor de massaproductie op gang kwam. Dortmunder was lange tijd het bier van de arbeiders uit het Ruhrgebied. Tegenwoordig is ongeveer 10% van het in Duitsland geconsumeerde bier Dortmunder.



BierstijlenFaro

Een Faro is een bier gevormd uit het mengen van een Geuze Lambic met andere bieren. Zie Geuze.



BierstijlenFruitbier

Fruitbier wordt gemaakt door op het einde van het brouwproces, vlak voor het gisten fruit toe te voegen, zodat dit mee kan fermenteren. Meestal zijn dit kers en framboos, maar ook aardbei, banaan en appel worden gebruikt.

Naast het toevoegen van fruit, zijn er ook brouwerijen die ook nog extra suiker toevoegen. Het resultaat zijn dan zoete fruitige bieren.

De naam van het bier is vaak een combinatie van het oorspronkelijke bier met de naam van het fruit wat is toegevoegd, zoals Krieklambiek (Lambiek met krieken (=kersen)) of Bacchus Frambozenbier (Bacchus met frambozen).

Fruitbieren worden soms gezien als vrouwenbieren, door de zoetige smaak. Er zijn echter voldoende fruitbieren, zonder toegevoegde suiker, en wat gewoon mooie bitters in de smaak hebben.



BierstijlenGeuze

Geuze, ook wel geschreven net als in het Frans met een extra u: gueuze is een bierstijl die ontstaat door het combineren van verschillende lambieken en die dan nog na te laten gisten op de fles. Dit mengen van bieren heet steken.

Door het mengen en de nagisting ontstaat een matgoud tot zelfs amberkleurig bier, met een wisselend alcoholpercentage van 5% tot 8%.

Geuze wordt niet extra gezoet, gefilterd of gepasteuriseerd. Veel liefhebbers drinken het nog steeds met een theelepeltje suiker opgelost in het bier. Voor de echte liefhebber zelfs kandijsuiker. Hierdoor ontstaat een zoet-zurig bier

Indien de basis van de Geuze een Lambic is, dan heet het bier een Faro.

Fabrieksmatige mengelingen, bevatten meestal slechts een geringe hoeveelheid Lambic. Men mengt hierin bier van andere bronnen, al dan niet afgekeurd voor reguliere consumptie.



BierstijlenHerfstbock

Herfstbock is een seizoensbier. De donkere Herfstbok brouwt men om in de koude regenachtige dagen van de herfst van te genieten. Een wat donker bier met krachtige smaken van chocolade, kruiden en met name kruidnagel.



BierstijlenIPA

India Pale Ale (IPA) is een bierstijl binnen de categorie Pale ale. Het is een extra hoppig en extra bitter bier.

Over de oorsprong van het woord India in India Pale Ale is men het niet eens. De meeste bronnen spreken dat de reguliere Pale Ale voor de Londense markt werd gebrouwen. Om de Engelsen in de overzeesche gebieden ook dit frisse bier te kunnen geven werd er een extra krachtig bier gebrouwen dat hierdoor ook langer goed zou blijven. Geen idee of dit waar is of een broodje aap.



BierstijlenKriek

Kriek is een speciaalbier. In Kriek zit rond de 25% fruit. Het is dan ook bijzonder fruitig van smaak. De precieze smaak hangt af van welk fruit gebruikt is. Over het algemeen heeft Kriek een fris zure smaak, heerlijk voor op een terras.

De term Kriek is Belgisch (Vlaams) voor kersen. De eerste Krieken werden dan ook gemaakt door aan Lambiek bier kersten toe te voegen. Van oorsprong kwamen de kersen uit het plaatsje Schaarbeek (bij Brussel) en dat is natuurlijk dezelfde streek waar de wilde vergisting van de Lambiek plaatsvind.

De kersen uit Schaarbeek zijn tegenwoordig schaars geworden, de meeste brouwers maken tegenwoordig Kriek, waarbij ze de kersen van overal halen en voor het biermengsel vaak geen Lambiek gebruiken. Imitatie Krieks dus.

De kleur krijgt het vaak van het fruit. Bij kersten naar rood en bij pomelo meer zoetroze.

De Mort Subite Kriek Lambic is een blend van jonge Lambic voor de zottigheid, 1 jaar oude Lambic verse krieken voor de frisheid en 3 jaar oude Lambic voor de nodige ervaring en lichtzure toets.

Aanraders tussen de Kriek bieren zijn St Louis Premium Kriek en Mort Subite Kriek Lambic



BierstijlenLager

Lager is in Engelstalige landende term voor ondergistend bieren. Wat we in Nederland en Belgie in de regel Pils noemen.



BierstijlenLambiek

Lambiek (ook wel geschreven als lambik en lambic). Lambiek is een streekbier uit de Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel. Op het einde van het brouwproces worden normaal gesproken gisten toegevoegd. De lucht in de streek bevat echter gisten waardoor er een spontane gisting ontstaat. Er wordt 500.000 hectoliter per jaar van gebrouwen, waarvan 200.000 hectoliter door brouwerij Belle-Vue van de InBev-groep. Veel boeren brachten een deel van hun graanoogst naar de plaatselijke brouwerij om er lambiek van te laten maken. Tegenwoordig dient de meeste lambiek als grondstof voor geuze, kriek of faro.



BierstijlenLentebock

Lentebock is een seizoensbier. De lichte Lentebock brouwt men om in de mooie lentedagen te drinken. Eindelijk na een koude winter weer even in de zon. Met een licht bier, sprankelend en fris.



BierstijlenMalt

Malt is de laag alcoholische variant van de pils. Het kan geheel alcoholvrij zijn (0%) of er kan nog een klein percentage alcohol in zitten, in de regel onder de 1%.

Malt is echt gebrouwen pils, waar op het laatst de alcohol aan wordt onttrokken, dit is een redelijk kostbare manier van Malt maken. Eerst een hoop moeite doen om alcohol te laten maken door de gist en dan de alcohol eruit halen. Er kan ook Malt worden gebrouwen zonder dat er alcohol zal worden gevormd, hierdoor komt de smaak van de wort meer naar voren.

Malt heeft een eigen typerende smaak, waar je liefhebber van moet zijn.



BierstijlenMexicaans

Mexicaanse bieren worden gebrouwen uit mais of soms ook rijst. Men gebruikt weinig hop, waardoor er weinig bitters in zitten. Mexicanse bieren zijn vaak makkelijk doordrinkbaar en worden meestal uit de fles gedronken.

Vanuit het brouwproces zitten er nmeestal niet heel veel diepe smaken in het bier. Om dat op te lossen drukt men vaak een puntje citroen of limoen in de hals van de fles. Die moet daar tijdens het drinken blijven zitten. Dit zorgt voor een extra zure toevoeging, wat ideaal is voor frisheid van zomerse bieren. Bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk Corona Extra

Wat men ook vaak doet is tijdens het brouwproces tequila (of soms enkel tequila smaak) toevoegen. Ook hierdoor krijgt het bier extra pit, smaak.



BierstijlenOud bruin

Oud bruin is een ondergistend bier (lage temperatuur) met een laag alcoholgehalte. Tegenwoordig gebruikt men als basis meestal verdunde pils. Na het brouwproces worden er nog extra suikers aan toegevoegd. Oorspronkelijk werd mislukt bier maar ook bier van de 2e filtering hiervoor gebruikt, deze waren niet lekker om te drinken (en kort houdbaar). Door het te zoeten kon er toch een acceptabel bier worden gemaakt dat kon worden verkocht.

Door de zoete smaak gebruiken veel koks het in de keuken voor stoofschotels en wild.

Er is de eeuwenoude wijsheid dat "Oud Bruin goed is voor het zog". Het gebruik om bruin bier te drinken als er borstvoeding werd gegeven is een oud gebruikt. Dit gaat terug tot de tijd dat er weinig drinkbaar water voorhanden was en men dagelijks (laag alcoholisch) bier dronk.
Bier wordt gemaakt van gerst wat de productie van het hormoon prolactine bevorderd, wat de melkproductie bevorderd. Echter onderzoek laat zien dat door de alcohol de productie van oxytocine wordt geremd, waardoor de baby moeilijker in staat is om alle melk uit de borst te drinken. Het ene heft het andere dus op, het is nu wachten op een alcoholvrije oud bruin, voor het zog.



BierstijlenPale Ale

Pale ale is een ale, gebrouwen met overwegend bleke mout. Het is bleker van kleur dan reguliere Engelse Ale (=pilsener). De drank werd hoofdzakelijk gebrouwen voor de Londense markt. Volgens de verhalen is het de basis voor de India Pale Ale (IPA).



BierstijlenPils

Pils (of ook wel pilsener) is het meest gedronken bier in Nederland. Men noemt dit ook wel een "normaal biertje". Ieder cafe heeft deze bierstijl op de tap. Aan de buitenkant hangt vaak een neonverlichting die aangeeft welk bier het huismerk is.

Pils is goudgeel en heeft een alcoholpercentage tussen de 4,1 en 5,1%. Het is een wat lichter bier met minder uitgesproken smaken. Pils is een ondergistend bier, gegist op koude temperatuur.

Het eerste pilsje werd in 1842 in de Tsjechische stad Pilsen gebrouwen, nota bene door een Duitser Josef Groll. Hij was ontevreden over het plaatselijke bier en ging dus zelf aan de slag.

Bekende merken zijn Hertog Jan, Bavaria, Gulpen, Dommelsch, Heineken, Grolsch, Brand en Alfa.



BierstijlenPorter

Porter is een bierstijl met een donkere bruine kleur. Hiertoe brandt/roostert men de mout donker en voegt ook tijdens het brouwen extra veel hop toe.



BierstijlenQuadrupel

Dit is een categorie sterke krachtige bieren met volle diepe smaken en met hoge alcoholpercentages van 7% tot wel 13%.

De termen Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel hebben niets te maken met het alcohol percentage, maar juist alles met de hoeveelheid gebruikte mout. Bij een Quadrupel is dat heel veel meer dan bij de andere typen. Dit is niet altijd 4x de hoeveelheid, binnen de termen is het eerder een naamgeving van de brouwer.

Door meer mout te gebruiken (wat zorgt voor meer vergiste suikers) kent de quadrupel ok een hoger alcohol percentage. Afhankelijk van de brouwer worden er ook meer/minder gebrande mout gebruikt. Dat zorgt voor een donkerder kleur en de bekende smaaktinten als chocolade en caramel.

La Trappe is de grondlegger, uitvinder van de Quadrupel. Het loont zeker de moeite om die eens te proberen!



BierstijlenRadler

Radler is geen fruitbier. Radler bestaat voor een deel uit bier en deels uit limonade. Voor bier gebruikt men zowel alcoholhoudend als alcoholvrij bier.

Oorspronkelijk werd er daarnaast citroenlimonade gebruikt, ook grapefruit en pomolo zijn populair smaken

De oorsprong ligt bij Frans wielerfans die bier combineerden met limonade. Meestal in de verhouding 1-op-1. In het DUits is Radler dan ook wielrenner.



BierstijlenRookbier

Voor het brouwen van bier is gedroogde mout nodig. Na het drogen van de mout kan deze nog extra worden gerooserd (=eesten).

Het branden van mout gebeurd in een eestoven.

Rookbieren hebben deze rooksmaak in het bier. In het Duitse Bamberg rookt men de mout nog steeds op de ouderwetse manier. Er worden daar veel rookbieren gemaakt. Ook andere brouwers experimenteren hiermee.

Cornet smoked is een bekend en ruim verkrijgbaar rookbier



BierstijlenSeizoen

Seizoensbieren zijn bieren die speciaal voor een periode in het jaar worden gebrouwen. In de Herfstbok warm en krachtig, de Winterbok meer kruidig en diep, de Lentebok met frisse tonen en makkelijk drinkbaar, de Zomerbok koel sprankelend en dorstlessend.



BierstijlenSour

Sour is het Engelse woord voor zuur. Deze categorie zijn dan ook zure bieren. Met name in de zomermaanden zijn het lekkere fisse dorstlessers.

Heel vroeger was bier vaak behoorlijk zuur. Er werd vroeger dan ook bewust met koud weer gebrouwen, om de zure smaken te voorkomen. Tegenwoordig stellen we zure bieren meer op prijs.

Tot de Sour bieren behoren ook bieren gebrouwen met wilde gist (lambic-bieren).



BierstijlenSpeciale belge

Speciale belge is de Belgische naam voor laaggistende (koude gisting) bieren waaraan tijdens het brouwen een deel geroosterde gerst is toegevoegd. Dit zorgt voor een chocolade/caramel smaak.

In het UK en Ierland noemen ze dit bier Ale, en in Nederland Amber. Speciale belge

Amber (NL) = Ale (UK) = Speciale belge (B)



BierstijlenStout

Stout is een bierstijl met een donkerbruine tot zelfs zwarte kleur. Om dit te krijgen gebruikt men gebrande of geroosterde mout (hetzelfde als bij Dubbel). In Stout zit vaak een branderige bittere smaak doordat men de mout langer brand/roosterd. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten.

Stout is een variant van de bierstijl porter, die in mindere mate dezelfde kenmerken bezit. De eerste porter werd gemaakt in Londen rond 1730. Stout was rond die tijd bekend als stout porter. In de loop der jaren werd de suffix "porter" weggelaten.



BierstijlenTrappist

Een Trappist is een bier dat wordt gebrouwen in een erkend Trappisten klooster. Er zijn twaalf klooster wiens bier de naam Trappist mogen dragen.

Vanuit de abdijbieren en de Trappisten komt de indeling: blond, dubbel, tripel en quadruppel



BierstijlenTripel

Een Tripel is een helder blondkleurig bier. Met een fors alcoholpercentage van 7-10%.

Een Tripel is blondkleurig, soms zelfs licht van kleur, dit komt van de gebruikt lichtkleurige mout.

De termen Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel hebben niets te maken met het alcohol percentage, maar juist alles met de hoeveelheid gebruikte mout. Bij een Tripel is dat ruim meer als de hoeveelheid tov de hoeveelheid bij een Blond bier. Dit is niet altijd 3x de hoeveelheid, binnen de termen is het eerder een naamgeving van de brouwer.

Door meer mout te gebruiken (wat zorgt voor meer vergiste suikers) kent de dubbel ok een hoger alcohol percentage.

De prachtige Tripel Karmeliet is een beroemde Tripel met een alcoholpercentage van 8,4%.



BierstijlenWeizen

Weizenbier (ook wel Weissenbier) is een tarwebier van hoge gisting. Het komt voornamelijk uit Zuid Duitsland/Beieren, maar is overal in Duitsland te verkrijgen en ook steeds meer in Nederland. Het is een fris, makkelijk wegdrinkbaar bier.

Het verschil met het witbier is, dat er in weizenbier minder hop gebruikt is, hierdoor is de smaak minder bitter. Daarentegen gebruikt men voor weizenbier gemoute tarwe. In tegenstelling tot witboer worden er aan weizenbier geen kruiden toegevoegd.

Erdinger, Paulaner en Franziskaner brouwen allen mooie Hefe Weisse. Ook Grolsch en Hertog Jan brengen weizen op de markt.



BierstijlenWinterbock

De Winterbock is een krachtig winterbier. Voor bij de kachel met een deken over de benen van te genieten. Krachtige kruiden, wat donker van de gebrande mout waardoor ook hints van chocolade en verbande suikers.



BierstijlenWit

Het Nederlandse/Belgische Witbier is een bier van hoge gisting waarbij zowel gerstemout als ongemoute tarwe (tarwemout) is gebruikt. Het verschil met het Duitse weizenbier is, dat er in witbier meer hop gebruikt is en er worden (vaak) kruiden aand toegevoegd. Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout.

Het bier is meestal niet gefilterd en daardoor troebel. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.

Bekende witbier merken zijn Hoegaarden Witbier, Wieckse Witte, IJwit van Brouwerij 't IJ, de Gulpen Korenwolf, de Witte Trappist van La Trappe en Blanche de Namur van Brasserie Du Bocq.



BierstijlenZomerbock

Na de andere seizoenen kon het niet uitblijven dat er ook een Zomerbock moest komen. Een licht zoet bier, tintelend en dorstlessend. Geschikt voor de warme dagen in de schaduw van te genieten. Vergelijk het met een Radler met alcohol.



Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.