VytopnaIntro

Waarom staat er in het deel over bier, nu opeens een pagina over treinen?

Vytopna is een restaurant in Praag. Het is gelegen in het midden van de stad. Vanaf het grote museum (het Narodni museum) loopt een grote brede avenue terug naar het centrum van de stad. De straat heet Vaclavske namesti, met streepjes naar rechts op de eerste a, op de e. In het tweede woord" streepjes naar rechts op de a en op de i, en een omgekeerd dakje op de e middenin. Het zit in het blok tussen de Bageterie Boulevard en de Moneta bank, in het Wenceslas Square.

Het restaurant zit op de eerste verdieping. Je moet er door een smoezelige etalage lopen en dan de trap op. Soms begint de wachtrij al op de trap.

Als je boven bent dan krijg je een tafel (station) aangewezen. Dit is nodig omdat je eten en drinken je anders niet weten te vinden.

En een mooie bonus. Op de kaart hierboven zie je Vytopna liggen aan de Vaclavske namesti. Je ziet daar ook het Tram Cafe. Dit zijn 2 oude tramwagens die hier zijn geplaatst en dienst doen als cafe. Van te voren wel even ergens gaan plassen, want er zit geen toilet in.


VytopnaTreinen

In het restaurant rijden 14 digitaal aangestuurde locomotieven. De meesten met 2 wagons. Er ligt in totaal 900 spoor in het restaurant. Om het personeel door te laten zijn er 5 treinbruggen welke handmatig omhoog kunnen om het personeel door te laten.

Op sommige punten is er enkelspoor, om meerdere plaatsen dubbelspoor. In verband met de hygiene zijn op meerdere plaatsen sporen afgescheiden door 'muren'.

Als de trein bij de juiste tafel is, dan stopt deze. Hij toetert dan. Je mag dan de glazen of je eten eraf halen. Dan toetert de trein opnieuw en gaan de lampen knipperen om aan te geven dat de trein weer gaat rijden.

Tip: het is an te bevelen te gaan op een moment dat het er druk is. Dan rijden er meer treinen en dat is gewoon leuker om te zien.


VytopnaBier

Vytopna heeft zijn eigen lijn bier. Ik kan er weinig over vinden, maar ik vermoed dat ze dat voor zich laten brouwen. Deze komen in glazen van 0,45 liter, iets minder dan een halve liter. De glazen zijn groot, dik en opvallend zwaar.

In 2022: De Koks en Mazut kosten 94kr (ongeveer 3,80Euro) en de Pantograph en Hybrid 105, ongeveer 4,20Euro.

 • Koks
  Dit is een pilsener. Recht toe, recht aan pilsener. Helder goudgeel van kleur. Lichte hopsmaak.
  Koks is Tsjechisch voor kolen.
 • Mazut
  Dit is een donkere pilsener, wij zouden het een dubbel noemen. Donker bier. Zwart bijna ondoorzichtig. Lichte caramelsmaak. Lekker vol en stevig. Mooi mondgevoel. Zoete nasmaak.
  Mazut is Tsjechisch voor brandstof, goed gekozen naam voor bier met deze naam.
 • Pantograph
  Dit is een India Pale Ale van 6%. Dik schuim. Donkerblond van kleur. Licht troebel. Sterke hopsmaak. Stevige IPA. Mooie nasmaak. Goede bediening want thuisgebracht met de modeltrein in Vytopna in Praag
  Pantograph is Tsjechisch voor pantograaf, de stroomafnemer bovenop elektrische treinen.
 • Hybrid E3/3
  Dit is een India Pale Lager van 4,8%. Een kruizing tussen pils en IPA. (Koks en Pantograph).

Zeker de Mazut en Pantograph zijn aan te raden om te proberen. Of je besteld onderstaande trein.


VytopnaBiertrein

We hadden al besteld, voordat we doorhadden dat er ook een biertrein is. 4 eigen smaken keurig thuisgebracht met de trein.


VytopnaVienna

Er zit blijkbaar ook een Vytopna in Wenen. Daar zijn wij niet geweest. Het adres is Rechte Wienzeile 21/1, Vienna. Op de site staat dat het tot further notice gesloten is.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.