PUNTHOOFT
Babi PangangIntro
Babi Pangang is geen Chinees gerecht. Het is ook geen Indonesisch of Indisch gerecht. Het is gewoon een Nederlands gerecht, gemaakt door de Chinezen die in Nederland wonen. Dus eigenlijk gewoon een soort van Hollandse stamp. Ietjes aangepast aan onze smaak.
Voor de liefhebbers van de Indonesische keuken hier een meer Oosterse variant.
Babi PangangIngrediënten
Voor de marinade
- 2 eetlepels ketjap
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels olie
- Peper en zout
Overige ingrediënten
- 500 gram varkensvlees (hamlappen)
- olie
- 1 ui
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 theelepels Sambal Oelek
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 250 ml bouillon (voorkeur kip)
- 1 theelepel maizena
- 1 eetlepel water
- Peper en zout

Babi PangangRecept
Eerst marineren. Doe dit ruim van te voren, minimaal een uur. Beter nog een dag van te voren al klaarmaken!
Zet meteen als je begint de rijst op. Die heeft vaak het langste tijd nodig. Lekker met sperzieboontjes en hete komkommer.
- Roer de ingrediënten van de marinade door elkaar.
- Snij het vlees in kleine (dobbelsteen) blokjes
- Meng de marinade met het vlees en laat zeker een uur intrekken in de koelkast.

Vlees bakken:
- Laat een koekenpan (of wok) goed heet worden met een beetje olie
- Bak het vlees rondom gaar, let op dat de marinade niet verbrand
- As het vlees klaar is kan het van het vuur en rusten terwijl we de saus maken.
En tot slot de saus maken:
- Snipper de ui en fruit aan tot deze glazig is
- Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee
- Voeg dan de bouillon, resterende ketjap, sambal, azijn en suiker toe
- Roer dit tot een gladde saus en laat ongeveer 10 minuten trekken op een zacht vuur
- Maak een papje van de maizena en de eetlepel water
- Laat de tomatensaus op een middelhoog vuur indikken en voeg al roerend (!) de maizena pap toe.
- Eventueel nog verder op smaak brengen met sambal, peper en zout
- Het vlees erbij nog even doorroeren en smullen!