PUNTHOOFT
BibimbapIntro
Bibimbap is een berg witte rijst met losse groenten met een gebakken eitje. Dus een ideaal recept om de koelkast leeg te krijgen.
In dit Koreaanse gerecht moet een pittige rode saus, gochujang. Ik kan hem hier nergens vinden. Als vervanger denk je dan aan zoet-zure chili saus, maar dat moet je niet doen. Beter is om zelf even snel een saus te maken. Het recept staat hieronder.
Oja, het is wel een gerecht dat vor veel afwas zorgt. Gelukkig eet je het met een enkele lepel, dus dat scheelt weer.
BibimbapIngrediënten
- 1 grote kop rijst
- 4 eieren
- 250 gram gehakt
- 1 halve komkommer
- 1 halve wortel
- 1 handvol bevroren spinazieblokjes
- 1 bakje taugé
- 1 bakje champignons
- 1 lenteuitje
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel ketjapsaus
- 1 eetlepel vissaus
- peper en zout
- olie
- Voor de gochujang saus
- 50 mililiter vocht uit een augurkenpot
- 1 theelepel Sambal
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel oestersaus
BibimbapRecept
- Meng de ingrediënten voor de saus en laat even rusten
- Kook de rijst
- Pureer een van de knoflook tenen
- Voeg de knoflook met ketjapsaus en vissaus samen
- Voeg het gehakt toe en roer door
- Laat een kwartiertje rusten
- Snij de komkommer in schijfjes
- Rasp de wortel kleine stukjes
- Snij de champignons in plakes
- Snij de andere teen knoflook in kleine snipper
- Bak in een pan het gehakt snel mul
- Bak in een andere pan de champignons lichtbruin
- Verwarm in nog een andere pan de spinazie
- Giet de rijst af en laat even uitdampen
- Verdeel de rijst over 4 borden
- verdeel daar omheen in de kom het gehakt
- Verdeel de komkommer, wortel, spinazie, tauge, champignons daar in stapeltjes omheen
- Bak snel 4 gebakken eieren
- Leg die bovenop
- Bestrooi het geheel met sasamzaad en de lenteui en knoflookrasp
- Als bekroning hierover de eigengemaakte gochujang (is de uitspraak echt grote jan saus?)