BroederIntro
Een recept met als naam Broeder, dat moet haast wel over Belgische Trappisten bier gaan, toch? Wel in dit geval niet. Het is zelfs geen Brabants recept, voor zover ik weet. Ik heb opgezocht dat het meer een Zaans recept is.
De broeder die we hier maken is een brood dat niet in de oven gebakken is. We gaan het brood koken. Daardoor komt er geen korst op, maar is het helemaal zacht van binnen en buiten.
Het lastige aan dit gerecht is dat je een broederzak nodig hebt. Dit is een linnen zak met de maat van een brood. Je kunt die zelf maken door een oud laken om te naaien.
BroederIngrediënten
- 500 gram meel
- 3 eierern
- halve liter melk
- theelepel zout
BroederRecept
- Roer in een kom het meel en de eieren door elkaar
- Voeg het zout toe
- Voeg dan beetje voor beetje de melk toe. Het deeg mag hierbij niet te dun worden
- Alles kan in de broederzak, sluit deze goed af
- Leg de zak in een ruime pan koud water, de zak moet goed onder liggen
- Breng aan de kook en laat een 90 minuten doorkoken, waarbij je de zak ieder kwartier omdraaid
BroederVariatie
Een broeder zonder verdere toevoegingen is een Blinde Broeder. Je kunt hem echter ook maken door krenten e/o rozijnen toe te voegen, het gaat danm richting de krentenbol. Ik zit zelf te denken aan een Italiaanse variant met pesto en oregano erdoor.