Chinees restaurant syndroomIntro
Het Chinees-restaurant-syndroom (CRS) werd in 1968 voor het eerst beschreven door Robert Ho Man Kwok toen die verhuisde van China naar de USA. In China had hij er nooit last van, en in de USA vaak.
Het ging dan om verschillende lichamelijke klachten waaronder duizeligheid, hoofdpijn, diarree, stijve nek, tintelende tenen en vingers, overgeven tot en met hartkloppingen.
Chinees restaurant syndroomVe-Tsin
Men denkt dat het CRS een overgevoelige en soms zelfs allergische reactie is op het eten van Ve-tsin. Dit is een smaakversterker gebaseerd op een gist. Samen met andere smaken krijg je de smaakcomponent umami. Dit is naast zoet, zuur, zout en bitter de 5e smaakcomponent. Ve-Tsin zit in veel dagelijkse producten als cup-a-soup en chips.
Ondanks dat er veel onderzoek naar is gedaan heeft men Ve-tsin nooit hard kunnen aanwijzen als oorzaak van CRS. Het lijkt echter wel de oorzaak, het bewijs is er echter niet.