FrietIntro
Friet, of zoals sommigen ook wel zeggen patat, is een van de meeste bekende gerechten in Nederland.
Of je net nu eet bij een lekkere biefstuk, een stukje gebraden kip of in een puntzak met een goede klets Majo. Iedereen lust het.
Wat de meesten niet door hebben is dat de meeste friet smakeloze hap is. Probeer het eens een keertje zelf te maken, en je wilt nooit anders meer.
FrietIngrediënten
- 2kg (friet)aardappelen
- keukenzout
FrietRecept
Friet bakken is een kunst waarvoor je de tijd moet nemen. Eerst de voorbereiding waarin de gaat schillen en snijden. Hierna moet de friet enige tijd (minimaal 2-3 uur) in zou water staan. Dan krijgen de aardappelen de tijd om water af te staan en zal de friet lekker krokant worden.
Hierna komt de fase met het gaarbakken van de friet. Dit gaat om een wat lagere temperatuur (150-160 graden Celsius). Deze eerste bak fase kan ruim van te voren gebeuren.
Bij het afbakken, frituur je op hoge temperatuur (190-200 graden Celsius) de frieten warm en krokant.
Stap 1 - Voorbereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze met de hand of een frites snijder in de gewenste vorm.
- Doe de gesneden frites in een ruime kom, bestrooi met flink wat zout, meng goed, en giet er zoveel koud water op dat de aardappelen onderstaan. Laat ze enkele uren staan. Hierdoor wordt vocht aan de aardappelen onttrokken, waardoor de frites uiteindelijk krokanter zullen zijn.
Stap 2 - Voorbakken
- Laat de frites uitlekken in een vergiet.
- Dep ze daarna goed droog met keukendoeken. Doe dit vlak voor het voorbakken, anders loop je het risico dat de frites verkleuren.
- Verhit het frituurvet/olie in een pan tot 160 oC. Frituur de friet in kleine hoeveelheden tegelijk. Dit is om het afkoelen van het vet te voorkomen, anders koelt het vet teveel af en krijg je vette frites. Baktijd is vijf minuten. Laat in een zeef uitlekken.
Stap 3 - Afbakken
- Verhoog de temperatuur van het vet naar 200 graden Celsius.
- Bak de frites in kleine porties tot ze knapperig goudbruin zijn, dit duurt 1 tot 2 minuten.
- Uit laten lekken en licht bestrooien met zout.
FrietTips
45 jaar geleden woonden we nog in Den Bosch. De hele buurt keek toen uit naar de eerste keer dat we thuis friet gingen eten na nieuwjaar.
Wat is namelijk het geval, dan frituurden we (of eigenlijk doe ik dat nog steeds) een keer nog in de olie waarin ook de oliebollen zijn gebakken. De friet krijgt dan een bepaalde deegachtige / zoete bijsmaak. Overheerlijk!
Dus niet meteen op 1 januari je olie vervangen, maar gewoon nog een keertje in frituren.
Ik weet niet of het het extra ongezond is, enge ziektes veroorzaakt. Maar zoals gezegd, wij doen dit al jaren en zijn nog steeds rond-en-gezond. Smakelijk.