FrikandelIntro
De frikandel is een van de meest gegeten snacks in Nederland/België. Buiten deze grenzen is deze staafvormige snack niet bekend. Sterker nog, in het buitenland is een Frikadel een soort platgeslagen gehaktbal. Zeker in Duitsland en de Indonesische keuken kom je deze platte gehaktballen vaak tegen.
Onze frikandel is bekend om zijn smaak. In 1954 bedacht slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht het recept voor een gekruide gehaktbal. Het was meteen een groot succes, ware het niet dat deze gehaktbal niet verkocht mocht worden in verband met problemen emt de Warenwet. De oplossing vond hij door het gehaktmengsel door een koker te persen zodat er een lange staaf ontstond. De eerste frikandel was geboren! Het succesvolle recept hield hij hetzelfde.
Rond 1959 ging de firma Beckers met het recept, het idee en de naam op de loop. Ze pasten het recept iets aan waardoor het vlees iets fijner werd gemalen, maar verder bleef het recept gelijk.
Wat er wel veranderde was de manier van bereiden. In plaats van bakken, ging men massaal over tot het frituren van de snack. Hiermee was de legende geboren.
FrikandelMet of zonder
Of iemand zijn frikandel eet met of zonder. Of speciaal. Of met pindasaus maakt mij helemaal neits uit.
Er zijn inmiddels wel al menig discussie gevoerd of het nu frikadellen of frikandellen zijn.
Ik heb het idee dat men het boven de riolen vaak zonder N schrijft en in het mooie zonnige zuiden met een N. Hier op punthooft, dus met een dikke vette N en natuurlijk een klodder vette mayo!
FrikandelZo jammer dit
Ondanks dat Beckers zich de uitvinding toe bedeeld, weten wij wel beter. Een algemeen hoera voor Gerrit de Vries, de echte uitvinder van de frikandel.
En nee, die backslash-n in het plaatje heb ik niet toegevoegd, dat is de webdesigner van Beckers vergeten te testen. Verder is het natuurlijk niet de enige frikandel van Nederland en België, dat bedenkt die webdesigner er zelf bij. En volgens mij moet het streepje bij de echte ook de andere kant op, nu staat er in uitspraak "eeg-te". Ik begin me bijna af te vragen of die Jan wel echt bestaan heeft? Was het geen Bert Beckers? Of Boris Beckers?

FrikandelIngrediënten
- 500 gr half-om-half gehakt
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eieren
- 3 eetlepels ketjap
- 1 ui
Het lastige aan dit recept is om pijpjes te komen om de frikadellen in te koken. Je hebt pijpjes nodig van een 25 centimeter lang en een doorsnede van ongeveer 3 centimeter. Deze pijpjes moeten goed tegen warmte kunnen omdat ze behoorlijk lang in kokend water komen te liggen.
Ik gebruik zelf de aluminium voet van een oude tuinlamp. Op maat gemaakt, en natuurlijk goed schoongemaakt en gezorgd dat er geen aluminium schilfertjes of iets dergelijks aan zitten. PVC pijpjes zullen ook wel werken, maar dan moet je wel de dikkere variant nemen. Sommige stokken om de vloer te doen hebben een holle buis in de steel. Ook goed te gebruiken.
FrikandelRecept
- De ui superfijn malen (met de staafmixer op baby food stand).
- Hierna met de andere ingrediënten in een een kom doen
- Nu zo fijn malen als je wilt. Hoe fijner hoe minder tekstuur je proeft. Ik geef de voorkeur aan compleet fijngemalen.
- In de pijpjes 8 tot 10 minuten koken.
- Met de achterkant van een houten lepel kun je de frikandellen zo uit de pijpjes schuiven.
Nu kort frituren (tot ze boven komen drijven) tot ze klaar zijn.
Voor frikandel-speciaal kun je voor het frituren de frikandellen half insnijden, ze gaan dan tijdens het frituren mooi openstaan, zodat je veel ruimte hebt voor de sausen en uitjes.
En denk eraan: altijd frituren in schone olie!
Tip: heerlijk op een broodje met zelfgemaakte majo. Of natuurlijk op zijn speciaal met kruidenketchup (=curry), mayonaise en fijngehakte uitjes. Helemaal lekker is trouwens ook een mooie gefrituurde frikandel met pindasaus en mayonaise.