PUNTHOOFT
Hete Bliksem OvenschotelIntro
Lekker voor op die koude dagen, waarop je de hele dag geen warme voeten hebt.
Met half-om-half krijg je de mooiste smaak, rundergehakt zal de smaak van de appels teveel wegdrukken.
Hete Bliksem OvenschotelIngrediënten
- 500 gram kruimige aardappelen
- Kilo jonagold appelen
- 500 gram gehakt
- 2 uien
- Scheutje melk
- Citroensap
- Lik smeerboter
- Zakje vanillesuiker
- 2 theelepels zwarte peper
- 2 theelepels chili poeder
- Zout

Hete Bliksem OvenschotelRecept
Voorkoken aardappels
- Schil de aardappelen en snij in kleine stukjes
- Piepers goed wassen
- Breng in een pan met 3 cm water (met wat zout) de aardappelen aan de kook (met deksel op de pan).
- Voeg na ongeveer 15 minuten zijn de aardappels gaar
- Afgieten
- Aardappels fijnstampen en met melk en een likje boter lekker smeuiïg maken
- Voeg melk toe totdat de puree echt smeuïg is
- Het chili poeder erbij en met peper en zout op smaak maken. Door het chilipoeder krijgt de puree een oranje/rode waas, zie de foto.
Voorkoken appels
- Schil de appels (op een na!) en snij in kleine stukjes
- Voeg een teug citroensap toe
- Voeg een zakje vanillesuiker toe
- Breng in een pan met 3 cm water de appels warm op een zacht vuurtje
- Na ongeveer 15 minuten zijn de appels gereed
- Afgieten
- Stamp de appels tot een mooie compote, hier en daar een stukje is geen probleem
En de ui en het gehakt
- Verwarm een ruime pan met wat boter
- Snipper de ui
- Bak de ui aan totdat deze glazig is
- Voeg dan het gehakt toe
- Bak door totdat het gehakt rul is. Maak het gehakt los met een houten lepel.
- Voeg nu zwarte peper toe totdat het gehakt pittig van smaak is (hete bliksem)
Maak de schaal compleet
- Warm de oven voor op 200 graden
- Beboter een ovenschaal
- Leg onderin een laag appelmoes
- Hierop het gehakt
- Rond af met een aardappellaag
- Schil de laatste appel
- Verwijder klokhuis en snij in hele dunne plakjes van 2 mm (met een mandoline als je hebt)
- Dek hiermee de schotel af
- Besmeer de appel met een likje smeerboter
- Strooi hier tot slot een laagje zwarte peper overheen
- Bak in 25 minuten bruin en serveer goed heet
Je kunt de appels ook combineren met peren. Bijvoorbeeld 500 gram Jonagold en 500 gram peper.