Hete Bliksem OvenschotelIntro

Lekker voor op die koude dagen, waarop je de hele dag geen warme voeten hebt.

Met half-om-half krijg je de mooiste smaak, rundergehakt zal de smaak van de appels teveel wegdrukken.



Hete Bliksem OvenschotelIngrediënten
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • Kilo jonagold appelen
  • 500 gram gehakt
  • 2 uien
  • Scheutje melk
  • Citroensap
  • Lik smeerboter
  • Zakje vanillesuiker
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels chili poeder
  • Zout


Hete Bliksem OvenschotelRecept

Voorkoken aardappels

  • Schil de aardappelen en snij in kleine stukjes
  • Piepers goed wassen
  • Breng in een pan met 3 cm water (met wat zout) de aardappelen aan de kook (met deksel op de pan).
  • Voeg na ongeveer 15 minuten zijn de aardappels gaar
  • Afgieten
  • Aardappels fijnstampen en met melk en een likje boter lekker smeuiïg maken
  • Voeg melk toe totdat de puree echt smeuïg is
  • Het chili poeder erbij en met peper en zout op smaak maken. Door het chilipoeder krijgt de puree een oranje/rode waas, zie de foto.

Voorkoken appels

  • Schil de appels (op een na!) en snij in kleine stukjes
  • Voeg een teug citroensap toe
  • Voeg een zakje vanillesuiker toe
  • Breng in een pan met 3 cm water de appels warm op een zacht vuurtje
  • Na ongeveer 15 minuten zijn de appels gereed
  • Afgieten
  • Stamp de appels tot een mooie compote, hier en daar een stukje is geen probleem

En de ui en het gehakt

  • Verwarm een ruime pan met wat boter
  • Snipper de ui
  • Bak de ui aan totdat deze glazig is
  • Voeg dan het gehakt toe
  • Bak door totdat het gehakt rul is. Maak het gehakt los met een houten lepel.
  • Voeg nu zwarte peper toe totdat het gehakt pittig van smaak is (hete bliksem)

Maak de schaal compleet

  • Warm de oven voor op 200 graden
  • Beboter een ovenschaal
  • Leg onderin een laag appelmoes
  • Hierop het gehakt
  • Rond af met een aardappellaag
  • Schil de laatste appel
  • Verwijder klokhuis en snij in hele dunne plakjes van 2 mm (met een mandoline als je hebt)
  • Dek hiermee de schotel af
  • Besmeer de appel met een likje smeerboter
  • Strooi hier tot slot een laagje zwarte peper overheen
  • Bak in 25 minuten bruin en serveer goed heet

Je kunt de appels ook combineren met peren. Bijvoorbeeld 500 gram Jonagold en 500 gram peper.



Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.