PUNTHOOFT
Indonesische gehakt bitterballenIntro
Dit zijn lekkere stevige ballen. Gevuld met gehakt met een krokant jasje. Door het toevoegen van kruiden kun je het zo pikant maken als je zelf wilt. Juist als we ze koud eten geven we dan de voorkeur aan wat meer pittige balletjes. Lekker bij de borrel.

Indonesische gehakt bitterballenIngrediënten
Voor de ragout:
- 500 gram Rundergehakt
- Eetlepel Maggie
- 2 Bouillonblokjes
- Meel
- 50 ml Koksroom
- Anderhalve theelepel sambal
- Zout en peper
Voor het jasje:
- 2 Eieren
- Paneermeel
- Frituurolie
Indonesische gehakt bitterballenRecept
- Los de bouillonblokjes op in een half kommetje water.
- Bak intussen het gehakt rul.
- Haal de pan van het gas.
- Voeg sambal en breng op smaak met zout en peper
- Voeg de koksroom toe en blijf ondertussen roeren tot het een mooi egaal mengsel is.
- Voeg nu de meel toe beetje bij beetje totdat een mooie dikke bal ontstaat die loskomt van de pan.
- Laat dit verder opstijven, minimaal een uur.
En dan afmaken
- Zet 2 schaaltjes klaar.
- In een schaaltje de losgeklopte eieren.
- In het andere schaaltje de paneermeel.
- Rol van de hard geworden rough, balletjes van +/- 4 cm doorsnede.
- Rol nu iedere bal een keer door het ei, dan door de paneelmeel en vervolgens nog een keer door het ei en de paneelmeel. Zorg ervoor dat alle kanten van de ballen helemaal zijn bedekt.
- Bak nu de ballen verder af in de frietpan op 190 graden, totdat deze een lekker lichtbruin jasje hebben.
De bitterballen kunnen warm of koud worden gegeten. Onze voorkeur gaat uit naar een half warme bal. Eventueel met wat extra sambal of een scherpe uiensaus.