Traditionele kalkoenIntro

Het woord traditie is afgeleid van het Latijnse woord traditio wat overhandiging (van kennis) betekent. Tradities vormen onbewust de basis van ons dagelijks denken. Zonder tradities zou je overal over moeten nadenken: zal ik het zus of zo doen. Of wat eten we met kerst? Terwijl het antwoord op die laatste vraag natuurlijk gevulde kalkoen naar traditioneel Engels recept is. Hieronder toevallig het recept.



Traditionele kalkoenIngrediënten
  • 1 kalkoen van 3-4 kg
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderie
  • 500 gram oud wittebrood
  • hart en lever van de kalkoen
  • 300 gram gekruid kalfsgehakt of gewoon half om half
  • 2 eieren
  • 100 gram boter
  • 6 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepels zout
  • 1 dl olie


Traditionele kalkoenRecept
  • Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200oC. Schil de ui en snijd hem fijn.
  • Verdeel de bleekselderie in schijfjes.
  • Rasp de korst van het brood en snijd het zachte brood in blokjes.
  • Hak het hart en de lever fijn en kneed die met het gehakt, de ui, de selderie, het wittebrood, de losgeklopte eieren, de gesmolten boter, het sinaasappelsap, de sinaasappel- en citroenschil, de peterselie, de tijm, de marjolein, de salie, de peper en het zout tot een gelijkmatig mengsel.
  • Vul de kalkoen niet te vol met dit mengsel en naai de opening dicht.
  • Bestrijk de kalkoen met olie en leg hem met de borstkant naar beneden op het rooster op de omgespoelde braadslee in de oven.
  • Leg er losjes een stuk braadfolie over en braad hem 2,5 uur; bestrijk hem elke 15-20 minuten met olie.
  • Haal de folie eraf, bestrijk de kalkoen met het laatste restje olie en bedruip hem met het uitgelopen braadvocht.
  • Braad hem nog eens 1,5 uur. Laat de gare kalkoen 15 minuten rusten op het aanrecht met folie er omheen.
  • Blus de braadfond met heet water of hete kippenbouillon, schenk hem in een kasserole, maak hem op smaak en bind hem naar keuze of geef hem zo bij de kalkoen


Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.