Kroketten of bitterballenIntro

Hierbij mijn favoriete recept om zelf je kroketten te draaien. Het recept kan natuurlijk ook goed voor bitterballen worden gebruikt. De vorm is alleen anders :-)

Voor bitterballen maak je in plaats van buisjes gewoon balletjes. Verder is het helemaal hetzelfde.



Kroketten of bitterballenIngrediënten

Voor de ragout:

  • 500 gram rundvlees
  • 2 rundvlees bouillon blokjes
  • 10 gram gelatine
  • 125 gram boter
  • 175 gram bloem
  • nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout naar behoeven

Voor het jasje

  • 3 eieren
  • paneermeel


Kroketten of bitterballenRecept
Vlees garen:
  • Snij het vlees in kleine stukjes.
  • Vul een pan met 600 ml water en breng deze aan de kook.
  • Voeg de bouillon blokjes toe.
  • Voeg peper en zout toe.
  • Laat dit mengsel onder regelmatig roeren op een laag vuur garen

Voor de ragout:

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Maal het vlees zeer fijn (bijvoorbeeld in de keukenmachine)
  • Smelt de boter in hapjespan.
  • Als deze gesmolten in (niet bruin) de bloem er in een keer bijvoegen.
  • Nu 3 minuten blijven roeren totdat er een mooie gladde massa is ontstaan.
  • Voeg de afgekoelde bouillon toe en warm de ragout weer op.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine toe.
  • Voeg nu peper, zout, peterselie en nootmuskaat toe naar smaak.
  • Als het een mooie ragout is, stort deze dan op een platte schaal.
  • Minimaal een uur laten opstijven in de koelkast.

Om te vormen:

  • Zet 2 schaaltjes klaar.
  • In een schaaltje de losgeklopte eieren.
  • In het andere schaaltje de paneermeel.
  • Vorm van de hard geworden ruwe balletjes of worstjes van +/- 3 cm doorsnede
  • Rol deze iedere bal een keer door het ei, dan door de paneelmeel en vervolgens nog een keer door het ei en de paneelmeel. Zorg ervoor dat alle kanten van de helemaal zijn bedekt met een paneelmeel jasje.
  • Bak nu verder af in de frietpan op 190 graden, totdat ze een lekker lichtbruin jasje hebben.


Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.