PindasoepIntro
Welke superlatieven zijn er niet over pindasaus uitgesproken?
Vroeger kwam ik vaan in een horeca gelegenheid waar men standaard een pannetje pindasaus had klaar staan. Als men het nodig had, dan ging het gas eronder aan, goot men er wat water bij en begon blij te roeren. Als de saus te waterig was kwam er een grote zak met witte korrels (?) uit het magazijn die erbij gingen. Na afloop ging het gas uit en liet men het pannetje staan. Door de jaren heen koekte de saus tegen de rand steeds verder in en kwam er steeds minder ruimte voor de saus. In de saus waren de jaarringen te tellen. Desalnietemin vond de saus gretig aftrek, ook bij mij, ik heb er heel wat keren van gegeten.
Hieronder een recept voor lekkere zelfgemaakte saus. En bedenk: alles is lekkerder met pindasaus!
PindasoepIngrediënten
- 1 ui
- 1 eetlepel bloem
- 8 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels ketjap
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 bouillonblokje
- 700 ml water
- 1 klontje boter (gebruik geen olie)
- 1 eetlepel Sambal Oelek
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel djanten
PindasoepRecept
- Pers een teen knoflook fijn
- Smelt de boter
- Snipper de ui en bak deze dan glazig aan
- Voeg de bloem toe er roer even goed door
- Laat een minuutje doorbakken
- Kook een half kopje van het water om het bouillonblokje in op te laten lossen
- Giet het water erbij en het opgeloste bouillonblokje
- Roer door en laat 5 minuten inkoken
- Zet dan het vuur laag
- Voeg de sambal, knoflook, djanten en ketjap toe
- Voeg onder continue roeren de pindakaas toe
- Goed blijven roeren (zeker over de bodem en de randen om aankoeken te voorkomen)
- Blijf roeren tot de saus mooi glad is
Als de saus te dun is een theelepel pindakaas toevoegen en als de saus te dik is gewoon wat water toevoegen. Dit kun je ook gedurende de avond doen als je bij een BBQ merkt dat de saus wat ingedampt is.
En bedenk, je hebt altijd te weinig pindasaus in huis!