Spring RollsIntro
Vietnamese spring rolls zijn kleine rolletjes waarin groenten, fruit en glasnoedels zitten. Het deeg erom is doorzichtig dus je kunt gezellig de ingrediënten zien zitten, gebruik dus vrolijke kleuren.
In Vietnam worden deze rolls meestal als lunch gegeten, hoofdzakelijk zonder vlees, zoals in dit recept. Het staat je natuurlijk vrij om er stukjes gebakken kip, vlees of garnalen aan toe te voegen.
Waar je op moet letten is dat je deze rolls koud moet eten. Ze hoeven niet eens gefrituurd te worden. Maken en direct eten of een dagje (afgedekt met folie) bewaren in de koelkast. Wel een half uur voor je gaat eten uit de koelkast halen, anders zijn ze te koud.
Laatste opmerkelijk ding is dat er geen kruiden worden gebruikt. Niets! Niet eens peper en zout. Je vouwt de ingrediënten in de vellen en klaar ben je. Bij de rolls serveer je een bakje met zoetzure saus. Daar zit de smaak in!
Spring RollsIngrediënten
Voor de rolls
- Pak rijstvellen
- Paprika
- Wortel
- Mango
- Lenteui
- Advocado
- Rijstnoedels
Voor de zoetzure saus
- Rode peper
- Theelepel suiker
- Halve Limoen
- Theelepel zoute ketjap
- 50 ml Zonnebloem olie
- Handje zoute pinda's

Spring RollsRecept
Noedels
Eerst de rijstnoedels. Dit zijn dunne noedels gemaakt van rijst (duh). Kook een litertje water en giet dat over de noedels. Na 1 - 1.5 minuten zijn de noedels gaar. Giet het water af en spoel de noedels met veel koud water. Zo gaan ze niet plakken.
Mise en place
- Snijden!
- Omdat alles in de rolletjes moet snij ik alles julienne, dit wil zeggen hele dunne frietjes van een centimeter of 5 lang
- De lenteui snij ik in ringetjes en bak deze even glazig
Spring rolls
- Neem een grote platte pan
- Vul deze met een centimeter koud water
- Leg de vellen 15-20 seconden in het water
- Leg die dan (zonder uit te te lekken) op een gladde snijplank
- Leg de ingrediënten in een langwerpig hoopje in het midden. Niet te veel!
- Vouw dan de bladen links en rechts naar binnen
- Pak het blad aan de voorkant en trek die over het rolletje heen
- Druk die strak op het uitliggende deel achter
- Rol dan de rol vanaf voren strak op naar achter
Mise en place
- Snijden!
- Omdat alles in de rolletjes moet snij ik alles julienne, dit wil zeggen hele dunne frietjes van een centimeter of 5 lang
Zoetzure saus
- Verwijder de pitjes uit de peper, snij in hele kleine stukjes
- Pers de halve limoen in een kleine pan
- Voeg de andere ingrediënten toe
- Verwarm al roerend totdat de suiker is opgelost
- Af laten koelen en koud serveren
Opmaak
Als alles klaar is leg je enkele rolls op een bord met een klein kommetje saus. Strooi wat van de inmiddels geplette pinda's op de saus. Je eet dit met je handen, en iedere hap dip je even in de saus. De pinda's zorgen dan voor een extra crush.
Lekker en ideaal voor een hete zomerdag!
Spring RollsEn dan dit...
De meeste Nederlandstalige recepten raden aan om warm/heet water te gebruiken. In de buitenlandse recepten adviseert men om koud water te gebruiken. Naar mijn ervaring worden de vellen bij warm water te slap en scheuren die uit. Ik gebruik koud water en heb eigenlijk nooit last van scheuren.
Het koken van de saus kun je natuurlijk ook doen door in een kom even in magnetron te zetten
Heb je geen zin om de saus zelf te maken, dan kun je ook een flesje zoetzure loempia saus uit de buurtsuper gebruiken, voeg dan wel zelf het pindakruim toe!