Stoofvlees met bierIntro
Stoofvlees is de benaming voor vlees dat lange tijd op laag vuurtje is gegaard om het mals te maken. Tijdens het sudderen worden de stoffen (collageen en elastine) die het vlees stug houden afgebroken. Het resultaat is heel zacht vlees waarvan de brokjes uit elkaar vallen omdat de hardere vleesstructuur opgelost is.
Het lekkere aan dit recept is de licht bittere smaak van het bier. De liefhebber kan ook een extra schep mosterd toevoegen, voor een nog pittiger gerecht.
Stoofvlees met bierIngrediënten
- 600 gram sukade lappen
- 2 uien
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterd
- 1 fles (30cl) donkerbruin bier
- 1 bouillonblokje (varken)
- Bakboter
- Zout en peper
Stoofvlees met bierRecept
De bereiding is redelijk eenvoudig:
- Vlees in dobbelsteentjes snijden
- Bestrooien met zout en peper
- Uien snipperen
- In een grote pan boter laten smelten
- Uien glazig bakken
- Laurier, mosterd en vlees toevoegen
- Bouillonblokje oplossen in een 100 ml heet water
- Bouillon en bier toevoegen aan vlees
- Breng alles tegen de kook aan
- Zet dan het vuur op laag en laat met de deksel erop 2 1/2 uur stoven. Wel regelmatig omroeren en eventueel water toevoegen als het vlees droog komt te staan. Er moet een stevige dikke 'saus' overblijven.
Lekker met friet.
Men denkt vaak dat door een gerecht te verwarmen de alcohol zal verdampen. Dat is niet helemaal waar. Bedenkt dat als je water kookt, het water ook niet binnen een paar seconden zal verdampen. Als je het lang op laat staan, dan zal al het water verdampen. Hier is dat met het bier ook zo. Doordat het zo lang opstaat zal de alcohol verdampen en enkel de biersmaak overblijven.