PUNTHOOFT
Stoofvlees met peperkoekIntro
Stoofvlees is de benaming voor vlees dat lange tijd op laag vuurtje is gegaard om het mals te maken. Tijdens het sudderen worden de stoffen (collageen en elastine) die het vlees stug houden afgebroken. Het resultaat is heel zacht vlees waarvan de brokjes uit elkaar vallen omdat de hardere vleesstructuur opgelost is.
Het bijzondere van dit recept is de peperkoek. Die zorgt voor een heerlijke zoete noot in de smaak. Ook zorgen de kruiden erin voor net dat kleine beetje meer.
Stoofvlees met peperkoekIngrediënten
- 1000 gram sukade lappen
- 3 uien
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterd
- 3 stevige plakken peperkoek
- 2 bouillonblokjes (varken)
- Bakboter
- Zout en peper
Stoofvlees met peperkoekRecept
De bereiding is redelijk eenvoudig:
- Vlees in dobbelsteentjes snijden
- Bestrooien met zout en peper
- Uien snipperen
- In een grote pan boter laten smelten
- Uien glazig bakken
- Laurier, mosterd en vlees toevoegen
- Bouillonblokjes oplossen in een 100 ml heet water
- Bouillon toevoegen aan vlees
- Aanvullen met water totdat het vlees net onder staat.
- Breng alles tegen de kook aan
- Zet dan het vuur op laag en laat met de deksel erop 2 1/2 uur stoven. Wel regelmatig omroeren en eventueel water toevoegen als het vlees droog komt te staan. Er moet een stevige dikke 'saus' overblijven.
Lekker met friet.