VisballetjesIntro
In Hong Kong heb je op straat kleine kraampjes waar men deze visballetjes maakt. Soms hele witte, soms wat meer gelig. Volgens de experts zijn de witte het meest lekker. Wij vonden ze allemaal lekker.
Deze visballetjes krijg je lauwwarm in een lauwwarme saus. De saus doet het hem. Het handigst is om deze saus te vergelijken met de warme curry saus die je in Duitsland bij je curryorst krijgt, maar dan anders. Je weet nu in elk geval in welke richting je moet denken.
Dit zijn niet de balletjes uit Scandinavië of Marokko. Dat is eerder een soort in elkaar gedrukt visgehakt. Ook lekker maar geheel anders.
De goede visballen bestaan echt voor 100% uit vis. De vis maalt men eerst heel erg fijn. Dan dan stampt men de vis zeker 10 minuten fijn. Door het stampen zal de (eiwit)structuur van de vis veranderen, waardoor deze meer elastisch, meer zacht, meer luchtig zal worden. Hiervan vormt men de balletjes.
Visballetjes, fish balls yú dàn / 魚蛋 (letterlijk: vis-eieren in het Chinees)
Niet alle vissoorten kunnen gebruikt. Om die reden voegt men soms wel maïzena, bloem of eiwitten toe, waardoor de gele balletjes ontstaan.
VisballetjesIngrediënten
- Voor de ballen
- 250 gram kabeljauw
- Voor de saus
- 3 eetlepels olie
- Kleine ui
- 2 theelepels meel
- 2 kopjes bouillion
- 1 kopje kokosmelk
- 4 eetlepels kerriepoeder
- 1 eetlepel soyasays
- 1 eetlepel tomatenketchup
VisballetjesRecept
- Snij de kabeljauw in stukken
- Pureer dan in de keuken machine / magic bullet tot het fijn is
- Dan in delen in de vijzel fijn stampen
- Na 10 minuten zal de structuur veranderen en het meer elastisch worden
- Draai hiervan balletjes van 1.5 cm groot
- Deze ballen dan garen
Garen kan in heet water dan ben je in 5 minuten klaar. Opwarmen met de currysaus kan ook dan duurt het 8 tot 10 minuten.
Garen boven de BBQ kan natuurlijk ook. Steek ze op een sateprikker en rustig opwarmen,
Sommige toko's verkopen ze kant en klaar.
- Voor de saus
- Pel de uit en snij in kleine stukken
- Pureer deze in de magic bullet
- Alle onderdelen voor de saus bij elkaar
- Langzaam verwarmen, neit koken
Een kort door de bocht methode is om currysaus (die van de friet speciaal) te verwarmen met hierbij een extra eetlepel kerriepoeder, 2 eetlepels melk en 1 eetlepel meel. Even laten doorkoken totdat de meel de zak wat heeft kunnen binden. Eventueel kun je ook nog wat cayennepeper toevoegen, maar let op dat je het niet pikant maakt, het gaat om de vis.