HaaienvinnenSoep

Zoals je in de recepten lijst kunt zien zijn, wij geen vegetariers. Vlees, vis, gevogelte en schaal/schelpdieren komen bij ons allemaal op tafel. Recent hebben we wel een gerecht verbannen: Haaienvinnensoep. Dat zit namelijk zo.

In principe kun je al het vlees van de haai eten. Geen probleem. Het vlees van de haai heeft is echter niet zo lekker. Met name in China eet men het niet graag. De kilo prijs is dus laag. Het is voor de vissers dan ook niet interessant om het vlees van de haai te gebruiken.

Waar de vissers wel in geinteresseerd zijn is het vlees van de haaienvin. Deze vinnen brengen €100 tot €250 per kilo op. Al die vissers zien dus de dollartekens voor hun ogen dansen.

Dus men heeft een haai gevangen. De vinnen erafgesneden. En wat moet men nu met al dat goedkope vlees dat niemand wil hebben? Wel, men lost dit handig op, door al dit slachtafval gewoon overboord terug in zee te gooien.

Maar wat er nu zo erg is, is dat dit slachtafval de rest van haai is. Nog levend, enkel ontdaan van zijn vinnen. De haai kan niet meer zwemmen en zakt langzaam naar de bodem. Omdat hij niet zwemt komt er ook geen lucht meer in de kiewen en de haai sterft een verschikkelijke dood. De doordstrijd kan enkele dagen duren.

Jaarlijks worden er op deze manier 36 miljoen haaien afgemaakt, teruggegooid in zee omdat het vlees ‘niets waard' is.

Op de foto hieronder een hamerhaai waarvan de vin is afgesneden en vervolgens terug gegooid in zee.HaaienvinnenVerbod

Tegenwoordig hebben al meer dan honderd landen het verbod op het verwijderen van haaienvinnen opgelegd. Daaronder vallen de Europese Unie, de Verenigde Staten en Australië. In meerdere Amerikaanse staten is de verkoop, handel en ook het bezit van haaienvinnen zelfs al verboden.

Helaas is het in veel Aziatische landen nog niet verboden. De belangrijkste importeurs van haaienvinnen zijn onder andere grootverbruiker China, Singapore en Taiwan. Het eten ervan wordt gezien als statussymbool.HaaienvinnenRascisme

Net als hier in Nederland tijdens de discussie over het onverdoofd slachten, leverde deze wet ook in Californië een heftig debat op bij volksvertegenwoordigers van Aziatische afkomst. Het ging ditmaal niet om het recht om eeuwenoude geloofsgebruiken, maar om de vraag of het verbieden van het eten van een kopje haaienvinnnensoep met echte haai erin, rascistisch zou zijn. Het verbod zou vooral de bewoners van Aziatische afkomst treffen. De wereld is gek aan het worden.HaaienvinnenNederland

En wat doen wij in Nederland? Domme vraag. Den Haag doet weer niets. Gelukkig lopen er wel gesprekken in de Europese Commissie om de handel in haaienvinnen te gaan verbieden.HaaienvinnenIn de film

Iedereen kent wel haaien, meestal van de films waarin ze mensen eten. Gelukkig is de waarheid anders, jaarlijks komen er wereldwijd maar 10 mensen door haaien om het leven. 10 te veel natuurlijk, maar eigenlijk heel weinig, gezien het feit dat we met miljoenen tegelijk in hun teritorium gaan zwemmen, surfen, snorkelen etc.

Haaien zijn bekend om hun scherpe tanden. Hier op de site kun je lezen waar je, ook in Nederland!, deze tanden gewoon aan het strand kunt vinden. En nogmaals de handel in enkele bedreigde haaiensoorten is verboden. De vangst van deze dieren niet. Ons devies: Zoek naar de tanden maar laat de haai leven en maak gewoon een vegetarische haaienvinnensoep.Copyright 2020 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.