PretparkDisneyland Parijs

Disneyland Parijs is het eerste Disney pretpark in Disneyland Resort Parijs. Het Resort ligt ongeveer 32 kilometer ten oosten van Parijs, bevat grote hotels, en het Disneyland pretpark en het Walt Disney Studios pretpark. Verbonden door Disney Village waar de restaurants, winkeltjes en shows zijn te vinden.



PretparkTopattracties

Het is redelijk moeilijk om aan te geven wat de echte topattracties van het park zijn.

Er zijn enkele rides die dermate goed zijn, en in de regel korte wachttijden hebben dat deze verplichte kost zijn. Deze rides laten het beste zien wat Disney te bieden heeft op het punt van storytelling.

    Phantom Manor
    Pirates of the Carribean
    Its a Small World

Het park heeft 3 achtbanen. Daarvan is Space Mountain aan de buitenkant met afstand het allermooist. De rit is tegenwoordig echter dermate ruw dat het niet meer plezierig is om te rijden. Indiana Jones is een kleine standaard achtbaan waar men een kleine hoeveelheid theming in heeft verwerkt. Leuk om in te zitten, mits de wachttijden niet langer zijn dan 15 minuten.

De beste baan is zonder twijfel Big Thunder Railroad, prachtig aangelegd op een berg midden in Frontierland. De rit is vanuit het hele land te zien. De rit heeft 3 indoor liftheuvels en bevat veel speciale effecten. De rit start op de oever van het meer en duikt meteen onder het water door naar het eiland.

    Big Thunder Railroad

Tot slot is het in een Disney park van belang om in de Disney sfeer te komen. Dit kan door op een olifant mee te vliegen, met Mickey Mouse oren op je hoofd rond te lopen, of met een prinses op de foto te gaan. Onderdeel voor ons zijn hierin zeker ook de grote parades en het vuurwerk.

    Grote middag parades
    Vuurwerk



PretparkGeschiedenis

Toen het park opende was er enkel het Disneyland park. De Parijse variant van het klassieke Disneyland, zoals Walt Disney dit destijds bouwde in Anaheim, Californië. Later is het Walt Disney Studios erbij gekomen.

Na het originele Disneyland park in Anaheim, bouwde Disney een soort van kopie aan de Oostkust in Orlando, het Magic Kingdom, het magische koninkrijk.

Het volgende park kwam buiten de Verenigde Staten te liggen in Tokio, Japan, bekend om zijn overdekte Main Street USA, welke aldaar World Bazaar heet. Zowel de Orlando als de Japanese parken liepen direct uitstekend.

Onderhandelingen

Voordat de beslissing werd genomen om het resort bij Parijs te bouwen, was dit voorafgegaan aan een lange strijd tussen Spanje en Frankrijk. De Franse regering gaf een fiks aantal kortingen, grond werd verkocht als landbouwgrond en men zou 400 miljoen uitgeven aan verbeteringen van de infrastructuur, ondermeer snelwegen, metro en TGV.

1955 : Opening Disneyland (Californië)
1971 : Opening van het Magic Kingdom
1983 : Opening van Tokio Disneyland, Japan
1987 : Contract met de Franse overheid
1988 : Begin bouw EuroDisney
1992 : Opening Euro Disney Resort
1995 : Naam verandert in Disneyland Paris
2002 : Opening Walt Disney Studios Park

In ruil voor de komst van Disney kreeg de regio natuurlijk een flinke dosis werkgelegenheid.

Onderdeel van het contact waren behalve dit soort onderwerpen, ook afspraken over het behoud van de Europese historie, bijvoorbeeld de keuze van sprookjes, gehanteerde talen etc. Meteen werden ook afspraken gemaakt over uitbreidingen, het Masterplan. Binnen 10 jaar zou het volgende park moeten zijn toegevoegd.

In 2002 werd dan ook het Disney Studios Parijs geopend, dit is het filmpretpark dat naast het Disneylandpark ligt. Andere toevoegingen zijn het winkel gebied Val d'Europe en het toevoegen van hotels van derden op het terrein.

Parijs

Toen was Parijs aan de beurt. Het park werd groot opgezet. Volop in de verwachting dat het net zo een succes zou worden als de andere Disney parken. Veel van de karakteristieken uit de andere parken zijn terug te vinden in deze Parijse uitvoering. Ook zijn een aantal rides bijna een-op-een overgenomen uit het moederpark. Andere klassiekers zijn helemaal (Big Thunder) veranderd. Ook zijn de Europese invloeden verwerkt, zoals duidelijk te zien is in Phantom Manor.

De Start

Van het begin af aan heeft men een aantal 'tegenslagen' gehad. Het is de vraag of men wel voldoende naar de verschillen tussen dit nieuwe park en de bestaande parken heeft gekeken. En naar het omliggende gebied, denk aan politiek, cultuur, klimaat, geschiedenis.

Zo had en heeft Disney veel problemen met de Franse vakbonden. De werkethiek, inzet en betrokkenheid die Disney kende uit parken in USA en Japan zijn in Frankrijk geheel anders. De Disney regels over snorren en baarden, aantal oorringen, piercings zorgden voor veel verzet bij de Franse vakbonden. Nog los van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en eisen.

De bekende regel "altijd blijven lachen", is natuurlijk sowieso verspild aan de Fransen.

De beroemde Franse zondagen, waarin hele families gaan picknicken met koelboxen vol eten, drinken en de nodige flessen wijn zorgden voor problemen. Picknick is niet toegestaan in de Disney parken. Men dient eten en drinken in het park te kopen.

En voor een ontspannen middag op het terras, in de zon met een goed glas wijn erbij, kon men ook al niet terecht. Enkel in de paar dure restaurants is wijn verkrijgbaar.

Het attractie aanbod, dat moet dienen als crowd pullers, wel dat was niet om over naar huis te schrijven. Het attractie aanbod was verder onder de maat. Men bood 6 grote attracties (Big Thunder, Phantom Manor, Pirates, Small World, Star Tours), 2 shows en een parade. En wat kleinere attracties. Lange rijen op normale en drukken dagen, en op rustige dagen had men alles rond de lunch wel gezien.

De 'Hyperion' show was een gemiddelde show. Deze speelde in de cafetaria waar de eters op gezette tijden plaats moesten maken voor show-kijkers. Een raar systeem, dat nooit goed uit de verf is gekomen.

En als laatste punt waar men zich op had verkeken. De Fransen. Amerikanen en Japanners gaan 'los' in een pretpark. Ze lachen overal om en vinden alles geweldig. Zo niet de Fransen. De kenmerkende Franse chagerijnigheid laten ze niet los, ook niet in een Disney park.



PretparkHet park

Het park bestaat uit 5 landen, met in het midden het centrale plein, the Hub. De centrale toegangsweg, Mainstreet USA, komt uit op de Hub. Vanuit de Hub zijn de verschillende landen te bereiken. Het is ook mogelijk direct door te steken tussen naastgelegen landen.

De landen

De attracties van Disneyland Paris zijn verdeeld over 5 landen:



Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.