PretparkDraaihuizen

Rond 1995-2000 is er een manie ontstaan in de parken in de Benelux voor draaihuizen. En dan heb ik het niet over het Draaiend Huis zoals dat rond 1980 in Bobbejaanland stond, een stalen partytent, die een beetje fake om je heen draaide. Ik bedoel de grote draaihuizen uit de Vekoma stal. Hiervan zijn er in die periode erg veel neergezet.

De Efteling gaf de aftrap met de opening van Villa Volta.

In deze prachtige vervloekte attractie wordt het verhaal van Hugo van den Loonschen Duinen op passende wijze verteld. Een audio voorshow, vervolgens een voorshow met een bewegende pop, gevolgd door de eigenlijke show. Deze is wat kaal en saai vergeleken bij zijn concurrenten.PretparkSix Flags
s

Met de Six Flags invasie in Europa, sloegen die meteen terug. In 1999, met de opening van Houdini in Bellewaerde. Een prachtig afgewerkte attractie. Rondom de ontsnapping van de illusionist Houdini. Bijzonder mooie voorshow en ook tijdens de eigenlijke rit, volop te beleven.

In 2000, met de opening van Six Flags Holland werd tijdens de zomer Marlin's Magic Castle geopend. in een mooi kasteel, beleef je het avontuur van Marlijn de tovenaar. Zeker de pre-show met bewegende trap is leuk gevonden. Hiernaast een foto van de rit tijdens de bouw. Goed is het bewegende (witte) huis-in-het-huis te zien.PretparkHoe werkt het

Ok, genoeg gepraat, hoe werkt het nu? Eigenlijk zou ik dat niet moeten vertellen. Goochelaars vertellen immers hun trucks ook niet. Maar ja. Ik ben ook geen illusionist.

Het kunstje bij deze huizen is, dat het een attractie-in-een-huis-in-een-huis is. Je ziet de buitenkant van het huis (C). Via de pre-shows word je vervolgens het zit deel van het huis (A) ingeloodst. Je gaat hier zitten op banken die met een beugel sluiten.

Als je nu rondkijkt zie je de binnenkant van het huis (B). Dit is echter niet de echte binnenkant van het huis (A).

Dan begint de attractie. Zowel het deel waarop je zit, als het binnenhuis kunnen los van elkaar bewegen. Het zit deel (A) kan een beetje schommelen: van-voor-naar-achter en weer terug. Een beetje als een schommel, enkel niet zo hoog.

Het binnenhuis echter kan wel helemaal draaien. Deze gaat dus vrolijk op volle snelheid zowel vooruit als achteruit draaien. Waardoor (omdat de beweging van jou bank er op afgestemd is) je het gevoel krijgt over de kop te gaan. Zie daar de truck.PretparkPlattegrond

Veel mensen hebben niet geheel door hoe de plattegrond van Villa Volta, het draaihuis in de Efteling in elkaar steekt. Dus hierbij een eenvoudige plattegrond van de Villa.

De draaihuizen die ik bezocht waren allen gelijk hieraan, enkel was daar de ruimte voor de 2 pre-shows, gecombineerd in een grote ruimte met meer effecten. (Draaiende trap, klok, kerker etc.).Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.