PretparkDraaimolen

Een van de eerste en bekendste kermis attracties waren zonder meer de draaimolens

Vroeger werden het paardenmolens genoemd. Deze naam kwam, weinig verrassend, omdat er op de molen allerlei paardjes stonden. Hierop nam men plaats om enkele rondjes te maken. Een andere naam die ouderen nog wel ervoor gebruiken is Mallemolen.

Een draaimolen is een rond platform waarop meerdere paarden staan. De berijders nemen hierop plaats en maken een rit van enkel rondjes. Over het algemeen draaien de molen niet heel hard hoewel hier toch wel verschil in zit. Zeker de klassieke carrousel in de Efteling heeft een flink vaartje.

Bij latere versies werden de paarden vervangen door eerst andere dieren, kippen, varkens etc. Om later zelfs geheel vervangen te worden door auto's, motors en helikopters.PretparkPhantasialand

Phantasialand is beroemd om zijn Dampfkarussell. Hierin zijn 2 lagen met paardjes. Via een trap kunnen de bezoekers de bovenste laag bereiken. Recent heeft ook Plopsaland De Panne zo een molen gebouwd.PretparkCarrousel

Ondanks dat de meeste mensen er anders over denken, is een Carrousel niet hetzelfde als een draaimolen.

Een draaimolen draait linksom. Dat is vanaf boven bekeken is dat tegen de wijzer van de klok in. En een carrousel, je voelt hem aankomen, draait echter rechtsom.

De oorsprong hiervan is terug te voeren op de oude tijden. Destijds werden de molens door paarden getrokken. Bij paarden gaat alles links. Het opstappen, de rondjes door de bak in een manege en zelfs de wedstrijden op de renbaan. Het was dus logisch om de paarden destijds ook linksom te laten lopen.

Enkel in Engelse gebieden, waar men juist aan de linkerkant van de weg rijdt, draaien de molens rechtsom.

Voor andere attracties gaat dit ook op. De moderne spin-and-puke banen draaien zowel met de klok mee als er tegenin. De klassieke zweefmolens en rupsbanen draaien meestal rechtsom.

Voor de geïnteresseerden, staat er in Brussel een carrousel die dus keurig rechtsom draait.PretparkInfo


Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.