PretparkFabrikanten

Onderstaand een lijst van de belangrijkste (huidige) fabrikanten van achtbanen.

Arrow Dynamics Inc.

Begonnen om ritten te maken voor Disneyland in 1955. Ze bouwden daar ondermeer de Matterhorn. Hierna kwamen de boomstam waterbanen, mijntreintjes en de kurkentrekker in 1968, die pas daadwerkelijk in 1975 werd gebouwd.

In 1981 Arrow bracht de wereld de suspended coaster, wiebelend onder de rails. Momenteel bouwen ze voornamelijk hypercoasters, zoals de Pepsi Max - Big One, Millenium Force.

Typen: Normaal, Inverted, Suspended.

Bolliger & Mobillard (B&M)

De top klas onder de rollercoaster bouwers.

In 1990 debuteerden Walter Bolliger en Claude Mobillard met de standup coaster de Iron Wolf in SFGA. In 1992 bouwden ze voor ditzelfde park hun eerste inverted baan. Altijd soepele banen met vierkante support tracks die een lust voor het oog zijn. Hun grootste succes komt van de inverted banen, waar ze een groot aantal nieuwe elementen aan hebben toegevoegd; Immelman, CobraHoll en de dive loop.

Meestal met 4 personen naast elkaar in de trein, een enkele maal met 8 naast elkaar (Oblivion in Alton Towers).

In Europa onder meer Nemesis in Alton Towers, Baron 1898 in de Efteling en de Dragon Khan in Porta Ventura.
In Amerika onder andere Montu, Kumba, BatmanTheRide, Kraken, Hulk, Duelling Dragons.

Custom Coasters International, Inc (CCI)

Een nieuwkomer in de achtbaan wereld. Een bedrijf dat tot nu toe enkel houten achtbanen bouwt.

Great Coasters International, Inc (GCI)

Weer een nieuwkomer in de achtbaan wereld. Ook zij richten zich enkel op houten achtbanen.

Intamin AG

Dit Zwitser bedrijf komt vaak met bijzondere typen ritten. Ze bouwden de eerste looping coaster, samen met Anton Schwarzkopf, en verschillende shuttle loops.

Recent hebben ze natuurlijk indruk gemaakt met de hoogste en snelste thrill ride in de wereld, Superman The Escape in Six Flags Magic Mountain en zijn halve broer in Australië.

Wat dichter bij huis, bouwden ze de Bob in de Efteling.

International Coasters, Inc

Nog een nieuwkomer, die zich enkel op houten achtbanen richten.

Mack

Een Duitse bouwer die zich niet beperkt tot achtbanen maar ook veel andere types ritten maakt. Dit familie bedrijf heeft een eigen park (Europapark) waar men de prototypes neerzet en test. Innovaties uit deze stal onder meer de Euromir en de watercoaster. Ook de Flying Dutchman (2006 in de Efteling) komt uit deze stal.

Schwarzkopf GmbH

Anton begon in eerste instantie in samenwerking met Intamin, Later gingen beide bedrijven hun eigen weg. Hierna ontwikkelde men prachtige banen als de Mindbender in Six Flags Over Georgia, de Mindbender (West Edmonton Mall). Een aantal beroemde portable banen als de Thriller (4 loopings), Olympia Looping Bahn (5 loopings).

Nu Anton met pensioen is neemt zijn zoon Wieland het stuur waar van Schwarzkopf Rides and Amusements.

TOGO

Natuurlijk hebben we ook Japanse bouwers. Uitvinders van veel nieuwe innovaties. Hieronder de eerste standup (1982) en natuurlijk de pipeline, de Ultratwister (1986). Een bekende baan is ook de ManhattanExpress in en om het casino/hotel NewYorkNewYork in Vegas.

Thuis is Japan heeft TOGO een hele rits record brekende coasters gebouwd.

Vekoma International BV

De grote trots uit eigen land.

Het bedrijf dat per jaar het meeste aantal achtbanen verkoopt en neerzet, wereldwijd! Bekenden hierbij zijn natuurlijk de Python, Vogel Rok, Space Mountain, Goudurix, Hang Over (=Kater, wat een juiste naam, of Invertigo als de Zweden in Liseberg hem hebben genoemd) en de Air Race (Bobbejaanland).

Vekoma bouwt eigenlijk van alles Normaal, Inverted, Suspended. Behalve achtbanen komen er ook heel veel andere typen ritten uit de Vekoma fabrieken, zoals bijvoorbeeld waterbanen, draaimolens en draaihuizen.

Zamperla

Kleine Intaliaanse bouwer. Bekend om zijn motor aangedreven rides, zoals de vroegere Grand Canyon Bahnen in Phantasialand, die afgebrand is. Je komt veel Zamperla rides tegen in kleine parken en op de kermis.

Ziere

Kleine duitse achtbaan bouwer. Met name junior coasters.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.