PretparkBrand in Phantasialand

Phantasialand ligt in Duitsland in Bruhl ter hoogte Keulen. Dit park had een redelijk uniek setje achtbanen, doordat men 2 achtbanen over elkaar had gebouwd. De Gebirgsbahn en de Grand-Canyon-Bahn. Grappig sowieso was dat het ook 2 verschillende soorten banen waren. Vaak kwam het dan ook voor dat mensen in de rij stonden voor de verkeerde baan.

De Grand-Canyon-Bahn was de laagste van de 2. Deze baan bestond van lay-out uit een driedubbele nul. Of eigenlijk de vorm als OOO

De Gebirgsbahn of wel de Bergbahn zoals hij ook in de officiële Phantasialand documentatie wordt genoemd was de hoogste van de 2. Sterker nog van het gehele park.

Beide waren normale stalen banen. Waarbij wel vermeld moet worden dat de Grand-Canyon-Bahn motor aangedreven was. Hiertoe reed in de trein een extra karretje mee, waar de motor in zat. Beide banen waren snelle soepele banen. De 2 beste achtbanen in het gehele park.

Beide banen waren verder verdienstelijk aangekleed. Er was veel aandacht gestoken in grote platen die bekleed waren als Amerikaanse canyons. De baan kronkelde zich om en door deze decorstukken heen. In de Gebirgsbahn was verder nog een groot Romeins-achtig viaduct opgenomen. Wandelend hierlangs op de begane grond oogde deze baan erg indrukwekkend.PretparkBrand in 1996

In april 1996 was er ook brand in een achtbaan in Phantasialand. Toen vielen er vijf lichtgewonden. Laswerkzaamheden waren destijds de oorzaak van de brand. De schade liep in de miljoenen.PretparkBrand in 1998

Bij een brand in de (destijds) nieuwe Colorado Adventure, zijn ook nu 5 mensen gewond geraakt, waaronder 2 brandweermannen. Om 23.00h ontstond de brand. Oorzaak is onbekend. Daags erna kon het park weer open, met verlaagde toegangsprijs ivm het uitvallen van de achtbaan en de naastgelegen waterbaan.PretparkBrand in 1999

Op 17 september 1999 was er ook al brand in het park. Na sluitingstijd beperkte een nachtwaker bij een controle rondje een rookontwikkeling bij de "China-Town" ingang van het park. De brandweer constateerde toen dat de kassagebouw toen al in brand. Schade was destijds ca. 100.000 DM. Als brandoorzaak werd brandstichting aangenomen.PretparkBrand in 2001

De laatste keer dat er brand ontstond. Deze keer zou noodlottig worden. Dinsdag 1 mei 2001, brak er brand uit in de gecombineerde achtbanen Gebirgsbahn of wel de Bergbahn. Zowel in Duitsland, Nederland en België dook de media er meteen bovenop. Vanaf verschillende kanten werd gesproken over tientallen gewonden (ARD/ZDF/NOS) tot zelfs een aantal doden (o.a. nu.nl, telegraaf.nl).

Waar wel iedereen het over eens was dat het een houten attractie (fout dus!) was die in vlammen opging. Zelfs in de reportages op de journaals (Duitser en Nederlander) werd gesproken van een houten baan, terwijl de ijzeren constructie op TV er goed te zien was. Ook in de dagbladen the-day-after werd continue gesproken over een houten achtbaan.

In werkelijkheid zijn er gelukkig geen doden gevallen. Er waren 63 (bron Phantasialand zelf) gewonden. De hevigheid van de gewonden viel ook gelukkig mee, een aantal personen zijn naar ziekenhuizen vervoert voor controle ivm ademhalingsproblemen door de rook, allen konden gelukkig snel worden ontslagen.

Stukje uit het Brabants Dagblad van 02-05-2001:
"Volgens de brandweer zijn er in het park in Bruhl bij Keulen vrijwel zeker geen doden gevallen. "
Dus volgens het onvolprezen Brabants Dagblad zou de brandweer daags (!!!) na de brand er nog steeds niet in geslaagd zijn om met zekerheid te zeggen of er doden zouden zijn gevallen ?PretparkBrand

Het vuur brak rond 13.45 uur uit en was rond 16.30 uur onder controle.

De brand bleef niet beperkt tot enkel de 2 achtbanen. Het vuur sloeg redelijk snel over naar het naastgelegen Chinese thema deel. Hier zijn ook enkele kleine ontploffingen waargenomen. De brandweer was met groot materieel uitgerukt. Onder de twintigduizend bezoekers van het park brak geen paniek uit. Op een plaats haalden mensen een hek neer om het terrein te kunnen ontvluchten.

Direct na het uitbreken van de brand werden alle bezoekers gesommeerd het park te verlaten. Volgens een Nederlandse ooggetuige uit Drenthe ging dat zonder paniek en stond iedereen binnen twintig minuten op de parkeerplaats. Ongeveer 600 brandweermannen namen deel aan de bluswerkzaamheden.

Hier is op de achtergrond het gebouw van het naastliggende Chinese themadeel te zien. Op de voorgrond een deel van de Bergbahn.

De schade wordt geschat op dertig miljoen mark. De oorzaak van de brand zou mogelijk een brand in de kabels van een van de wagentjes op de achtbaan zijn geweest.

Aangezien de onderste baan motor aangedreven was, zou dat dus de boosdoener moeten zijn geweest.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.