PretparkGeschiedenis

Het is lastig aan te wijzen waar pretparken eigenlijk begonnen zijn. Veel pretparken zijn voortgekomen uit speeltuinen en open-lucht zwembaden. De exploitanten van deze parken hebben door de loop der jaren steeds meer schommels, wippen en glijbanen toegevoegd.

Ook de invloed van de rondreizende kermissen moet niet onderschat worden. Voortgekomen uit op mens-vermaak gebaseerde attracties, denk aan vrouw-met-baard, kleinste-man-ter-wereld maar ook de bokstent, de steile wand, de muizenstad etc.PretparkTivoli

Voor het eerst werd eigenlijk in het Deense Tivoli een echte vaste plaats ingeruimd voor al dit entertainment. Focus bij opzet van dit park was minder een plas water voor zwem-plezier, of het neerstrijken van een rondzwervende groep entertainers.

In Tivoli werd meteen begonnen aan het structureel neerzetten van attracties. Het aanbieden van catering (eten en drinken). Alsook het neerleggen van een aankleding die er mocht zijn. In beginsel prachtig aangelegde tuinen, maar al snel kwamen daar ook de vele duizenden lichtjes bij waarom Tivoli beroemd is.PretparkNederland

In Nederland zag je ongeveer de zelfde tendens. Speeltuinen werden groter en werden steeds nieuwe vermaak mogelijkheden bijgezet, totdat eigenlijk onbewust de stap werd gemaakt van speeltuin naar pretpark. Zie bijvoorbeeld de Efteling als duidelijk voorbeeld hiervan.PretparkUsa

Behalve de bovengenoemde items had je in de Usa nog een fenomeen: de pieren. De grote kustplaatsen hadden in zee grote pieren gebouwd. In beginsel met enkel een theehuis erop maar al snel kwamen hier ook kleinere attracties te staan.

Uiteraard later gevolgd met grote attracties, denk aan een complete achtbaan, reuzenrad etc.PretparkDisney

Uit die tijd komt ook het beroemde verhaal van de beroemde man met zijn beroemde idee.

Het verhaal gaat dat Walt regelmatig met vrouw en kinderen naar pretparken ging. Wat hem daar opviel was dat de kinderen lol hadden en er voor de ouders eigenlijk weinig te doen was, behalve wachten. Dat het er vies was. Hij bedacht dat dit anders zou moeten kunnen.

Hiermee ontstond het idee van de "happiest place on earth".

In 1955 opende Disneyland in Anaheim Californië. Een themapark waar vermaak is voor jong en oud. Waar het schoon, netjes en veilig is. Waar het personeel vriendelijk tegen je is.

De belangrijkste innovatie in Disneyland is eigenlijk toch wel het idee om de bezoekers het idee te geven dat ze in een andere wereld zijn. Ze verlaten de alledaagse wereld. Vergeten de dagelijkse beslommeringen en treden binnen in een sprookjesachtige wereld.

Een wereld die is opgebouwd uit verschillende werelddelen met ieder een eigen thema, geluid, aankleding, reuk, muziek en attracties.

Kortom: Disney gaat voor "De beleving"PretparkSix Flags

Terwijl Disney zich richtte op de buitenkant van de ritten en de aankleding. Was men bij Six Flags meer bezig met de ritten zelf. Er werd gezocht naar nieuwe attractie vormen, uit deze koker kwamen dan ook de boomstam achtbanen, de ronde wild waterbanen, de looping, de inverted, de standup, launch achtbanen.

Het gezonde spel tussen deze 2 partijen zorgde ervoor dat de attractiepark industrie een hoge vlucht nam. Wereldwijd worden er nog steeds veel nieuwe parken geopend. Nieuwe attracties bedacht en uitgevoerd en de thematiek wordt steeds indrukwekkender en uitgebreider.

De klassieke problemen zijn helaas nog wel vaak terug te vinden in de Six Flags parken, schoonheid, vriendelijkheid en catering zijn zeker niet de sterke punten van deze keten. Uitzonderingen als MovieWorld in Duitsland en Six Flags Magic Mountain daargelaten natuurlijk.

Kortom: Six Flags gaat voor "De sensatie"PretparkFilmparken

Los van bovengenoemde zijn er nog 2 type parken die sterk in opmars zijn, de filmparken. Hier ligt het accent minder op de sensatie, en de magie, maar meer op de beleving.

Zeker de opening van Islands of Adventure heeft de hele attractie industrie overdonderd. Hier werd het meest moderne, vernieuwende, gethematiseerde park ooit opengesteld. Een park dat de concurrentie op alle vlakken ver achter zich laat. De absolute numero uno op pretparken gebied!Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.