PretparkIslands of Adventure

Dit is een pretpark van Universal Studios in Orlando Florida. Het park werd geopend in 1999, en is gelegen naast het al bestaande Universal Studios Orlando park.

Bij de opening waren er 5 landen, inmiddels is dit uitgebreid naar zeven thema-eilanden welke elk een eigen thema hebben. De verschillende onderdelen staan hiernaast beschreven.

Je komt in ieder geval binnen in de Port Of Entry met de kenmerkende vuurtoren.

Na ons bezoek is de Wizarding World of Harry Potter aangelegd. Hierbij is tevens een koppeling gemaakt met het naastgelegen Universal Studios Orlando. Beide hebben een Harry Potter deel in het park, welke met de bekende stoomtrein met elkaar zijn verbonden.PretparkTechnologie

Het park blinkt uit in technische hoogstandjes. Maar laten we ook the theming niet vergeten.PretparkWater

Een verbindende effect tussen de eilanden is water. In geen enkel ander pretpark hebben we meegemaakt dat je bij zoveel rides zo nat kunt worden. En dan hebben we het niet over wat spettertjes maar over grof watergeweld dat men hier echt niet uit de weg gaat.

Uiteraard is de boomstam waterbaan nat. De Jurassic Park River Adventure splasht hier niet voor onder. Beide vallen in het niet bij de ronde bootjes baan van Popeye. Hier kom je echt drijfnat uit. Dan maar een showtje zul je denken? Maar let dan wel op, want de rijen voorin (let op de blauw banken) hebben een goede kans om nat te worden.

En zelfs in de vliegtuigjesmolen One Fish, Two Fish, Red Fish, Blue Fish spetter je in het rond. Wat verwacht je anders in een rit over vissen?PretparkLiedje

En nu we het er toch over hebben. Iedereen kent het liedje van het Carnaval Festival in de Efteling. En iedereen kan het mogelijk nog irritantere liedje van It's a small world meezingen. Hier heeft men zijn eigen variant. Weliswaar speelt men 2 versies van het liedje. Een voor de wat koudere dagen en een andere dagen. Denk eraan het is hier Florida, dus altijd warm en meestal heet.

In de ride bestuur je zelf de visjes en het liedje geeft aan of je soms hoog en droog of juist laag moet vliegen om droog te blijven. Of andersom natuurlijK!

One fish, Red fish up,up,up!
Two fish, Blue fish down,down,down

Luister (kwaliteit opname is niet geweldig)PretparkDe Landen

Het park bestaat uit 7 eilanden. Bij ons laatste bezoek waren er 6 landen, hierna is The Wizarding World of Harry Potter bijgekomen, hierover heb ik nog geen beschrijving hier.

Aan de aankleding en thematisering van de landen is erg veel aandacht besteed. Het ene land is nog mooier dan de andere. Zeker de aankleding van The Lost Continent is prachtig.

Port Of Entry

Hier kom je binnen. De fraaie architectuur valt meteen op. Aandachttrekker is het logo van het park de wat bouwvallig aandoende vuurtoren.

Linksaf kun je hier naar het Marvel Super Hero Island en rechtsaf naar Seuss Landing. Het park is rondom een meer gebouwd. Je kunt hier met de klik mee (linksaf bij binnenkomst) of tegen de klok in (rechtsaf bij binnenkomst) lopen.

Als je vroeg op de dag bij het park aankomt, dan kun je het beste linksaf slaan en de attracties daar doen voordat de meute het park binnen stroomt. Je loopt dan de rest van de dag voor de drukte uit. Ben je niet meteen als eerste het park in, en zijn de wachtrijen hier al lang, ga dan bij binnenkomst juist rechtsaf. Je komt dan in het op kinderen gerichte, maar zeker niet te missen Seuss Landing. Het mooiste kinderland dat we ooit hebben gezien! Hierna kom je snel in The Lost Continent en bij Meneer Potter.

Hieronder staan de landen beschreven in volgorde met de klok mee bij binnenkomst. In de Port of Entry zijn geen rides, enkel winkels en veel restaurants.

Marvel Super Hero Island

Dit is een land dat gebouwd is rond de comics van de Marvel studio's. Hier kom je dan ook de grote namen uit het genre tegen: Spiderman, Doctor Doom, Captain America en de Hulk. Het gebied is opgezet als een wandeling door een stripboek. De gebouwen bestaan uit oversized delen uit stripverhalen. De superhero's zijn zo mogelijk nog groter uitvergroot en geven de attracties aan. Vaak lopen hier de helden rond zodat je ermee op de foto kunt gaan. Dit is een land dat gericht is op tieners en volwassenen.

In The Amazing Adventures Of Spiderman help je Spidey om het vrijheidsbeeld terug te bezorgen in New York. Dit gaat middels een ultramoderene 3D beleving waarin de show wagens ook nog eens rijden en bewegen in combinatie met de films op verschillende schermen. Hieromheen zijn er ook nog volop speciale effecten rond de film. Dit is jaar op jaar verkozen tot de beste attractie ter wereld. Als je ook maar in de buurt van Orlando bent, moet je deze rit meemaken!

In Dr. Bruce Banner's (aka The Hulk) gamma-ray accelerator zul je in 2 seconden met een snelheid van 105 kilometer per uur worden gelanceerd naar een hoogte van 45 meter. Dit allemaal in de The Incredible Hulk achtbaan, buiten deze lancering heeft deze achtbaan ook nog 7 loopings voor je in petto!

Een stukje rustiger, maar wel aanmerkelijk hoger is Doctor Dooms Fearfall Towers. Deze attractie bestaat uit 2 vrije val torens van ieder 90 meter hoog. En denk eraan; wat omhoog gaat...

Toon Lagoon

Dudley Do Right's Ripsaw Falls is een boomstammen baan. De rit is gebouwd door Mack (van Europark) en bij de final drop haal je een snelheid van 72 km/h. De rit heeft 2 ligt heuvels. De rit is deels binnen en deels buiten. In het binnenstuk is een middelgrote afdaling in het donker. Hierna volgt een volgende middelgrote afdaling. Dan volgt de 2e liftheuvel waar de mogelijkheid is om links of rechts te gaan. Dit om de load te verdelen op drukke dagen. Op rustige dagen zal altijd het rechter track worden gevolgd. Pal hierop volgt de grote afdaling, waarbij eerst wordt gevallen, dan een stukje achtbaan rit volgt in een bunnyhop en dan de grote splash. Na een stukje varen langs waterkanonnen op de kant, bemant door vrijwilligers, volgt het eindpunt.

Een andere waterbaan in Toon Lagoon heeft ook al zo een vreselijk naam; Popeye & Bluto's Bilge-Rat Barges is een waterbaan met ronde bootjes. Hier heb je de garantie vreselijk nat te worden op deze 7 minuten durende tocht.

Me Ship, the Olive is een interactieve speelruimte voor kinderen. Volop hendels en dingen om te laten bewegen waarop acties volgen.

In het Mat Hoffman's Aggro Circus worden op drukke dagen stunt shows gehouden op BMX fietsen en skateboards.

Jurassic Park

Dit is dinosaurus land uit de beroemde filmes van Steven Spielberg. Hoogtepunt hier is de Jurassic Park River Adventure. Dit is een boottocht in splash boten door het prachtige park. Na de start splash je vanaf een lage heuvel in een kalme rivier. Tussen de bomen zijn dinosaurussen te zien die rustig aan het eten en drinken zijn. Opeens blijkt dat er dino's zijn ontsnapt. De beesten maken het park onveilig. Opeens blijkt dat je van de rondleiding route afgeraakt bent en terug de stallen in vaart. Zal het lukken om veilig te ontsnappen?

Hoogtepunt is het einde waar uit een waterval plots een T-Rex naar voren komt, recht op je boot af. De enige manier om te ontsnappen is een 26 meter hoge val. De rit is een kopie van de originele rit in Universal Studios in Hollywood. De rit is gebouwd door Vekoma en is 500 meter lang en duurt 5,5 minuten.

Zeker even een bezoek waard is het Jurassic Park Discovery Center. Dit is het hoofdgebouw uit de eerste film. Hier kun je rustig rondkijken en veel over dino's leren.

Vroeger had dit deel een kleine achtbaan, Flying Unicorn welke bij de bouw van/ het Potter deel daarbij werd getrokken. De achtbaan is dus niet afgebroken enkel opgenomen in de Potter Wereld.

The Lost Continent

Dit eiland heeft prachtige architectuur. Voor de thematisering is hier gezocht in oude mythes en legendes. In het gedeelte rond de The Eighth Voyage of Sinbad (een uitgebreide show) en de The Mystic Fountain (een pratende en water spuitende fontein) doet de aankleding denken aan het midden oosten / Arabie.

Het gedeelte rond de automatische special effect show, Poseidon's Fury heeft meer van een Griekse goden / Atlantis thema.

De dubbele inverted racer B&M achtbaan Dueling Dragons, met de Vuurrit en de IJsrit maakten origineel deel uit van the Lost Continent. Bij de bouw van het Harry Potter eiland heeft men deze banen bij dat eiland getrokken. Het werden de "Hungarian Horntail" en "Chinese Fireball" draken. De baan en het gethematiseerde station (een groot kasteel) waren gelijk gebleven. Inmiddels is de baan gesloopt om te worden vervangen door de launcheer achtbaan door het bos van Hagrid.

De achtbaan was een B&M inverted baan. Zo een baan waar de stoeltjes onder de rails hangen. Er lopen 2 tracks deels naast elkaar. Eigenlijk dus 2 losse banen. Voor vertrek werden beide treinen gewogen. Afhankelijk van het gewicht kon dan een van de treinen een kleine voorsprong krijgen. Dit was gedaan om de 'close encounters' tijdens de rit zo goed mogelijk te timen. Tijdens de rit waren er 2 momenten waarop de treinen rakelings langs elkaar gaan. Een keer kruisden de banen (en de voeten van de bereiders elkaar), bij de andere ontmoeting kwamen de treinen recht op elkaar af, om beide op het laatste moment een halve looping in te gaan, ook hier komen de voeten rakelings langs die van degenen in de andere treinen. Enorm mooie effecten.

Seuss Landing

Een echt kinderparadijs helemaal in de stijl van de verhalen van Doctor Seuss. Hier is alles uit de kast gehaald om de sfeer uit de boeken naar het park te brengen. Er zijn hier nergens rechte lijnen te ontdekken. Zelfs de palmbomen die hier staan (overblijfselen van de orkaan Andrew) staan scheef.

The Cat In The Hat is een draaierige darkride. Je reist hier door de huizen waar de kat met de hoed heeft huisgehouden.

One Fish, Two Fish, Red Fish, Blue Fish is genoemd naar het beroemde verhaal. Het beschrijft echter wel deze olifantenrit waar het nodige water gespetterd wordt. Let op het liedje dat aangeeft of je hoog of laag moet sturen.

De Caro-Seuss-el is uiteraard een draaimolen met allemaal Seuss achtige 'paardjes'.

En boven dit alles lopen de 2 sporen van de monorail, The High In The Sky Seuss Trolley Train Ride.

Verder zijn hier nog een kleine speeltuin en een klein theater voor Seuss vertoningen.

The Wizarding World of Harry Potter

Dit is een nieuw gebied dat in eerste instantie tussen Jurassic Park en The Lost Continent in werd gebouwd. Wij hebben dit nog niet bezocht. Om dit te vullen werden de beide achtbaan van de buren geleend. Dragon Challenge was de oude Duelling Dragons baan. En de Flight of the Hippogriff is gewoon de oude Flying Unicorn uit het Jurassic Park.

Ook zijn nieuwe Harry Potter attracties bij gekomen. Harry Potter and the Forbidden Journey, dit is de grote attractie. Hier maak je kennis met de wereld van Harry Potter, van het vliegen op een bezemsteel tot een ontmoeting met de Dementors. De attractie gebruikt een nieuw ride systeem. Net als bij Spiderman rijden wagentjes rond, waarop de stoelen zijn gemonteerd. Het verschil is hier echter dat er een soort van robotarm is vastgemaakt, waar bovenop 4 stoelen naast elkaar zijn bevestigd. Door de robotarm kunnen de stoelen alle kanten op worden bewogen. Hieronder een foto van de achterkant van een stoel (bovenin) met eronder de arm die aan het wagentje vastzit.

Ollivanders is een kleine walk through attractie, waarin iemand uit de groep een toverstaf aangemeten krijgt.

Het Harry Potter deel in IOA is verbonden met het Potter deel is US via de beroemde Stoomtrein. Bezoekers met een park hopper ticket kunnen de trein nemen.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.