PretparkWaterbanen

Een ding dat alle water attracties et elkaar gemeen hebben, is dat je er nat in wordt. Dit weet je van te voren. Maar het al dan niet nat worden is nu net datgene wat het zo leuk maakt om in wildwaterbanen te gaan.

Vaak hangen bij de ingang van een baan bordjes met "Pas op, U kunt hier nat worden" of "Dit is een waterattractie, het is mogelijk dat U nat wordt".

In Amerika is dat wat radicaler. We stonden we eens bij een attractie in de rij en daar hing het volgende bordje:

"You will get wet, probably soaked"

In goed Nederlands "Je wordt nat, waarschijnlijk drijfnat". Kijk, daar heb je nu iets aan. Toch stonden er ook hier lange rijen.

Op andere plaatsen is het niet alleen het nat worden zelf dat leuk is, maar met name "Ben ik degene die nat gaat worden" of "Gaat mijn buur in het bootje nat worden". Denk bijvoorbeeld eens aan een baan waar langs de kant een waterspuiter staat. Dit is (vaak een olifantenpop of zo) die maar af en toe spuit.. En als je mazzel hebt, inderdaad, op je buurman in de boot.PretparkVerschillende types

Er zijn verschillende soorten types wild water baan.

  • Raft
  • Boomstammen
  • SplashPretparkRaft

Dit zijn de grappige ronde bootjes, waarin je een parcours aflegt. De bootjes dobberen vrij rond en drijven op het water. Je zit hier in een rondje, met de rug naar het water toe, je kijkt elkaar dus aan.

Meer over rafts.PretparkBoomstammen

Dit zijn op boomstam lijkende bootjes. Je zit hierin achter elkaar. De bootjes varen door een lange geul waarin ongeveer 20-30 centimeter water staat. De bootjes kunnen drijven, maar hebben ook wielen om vooruit te komen.PretparkSplash

Dit zijn bredere boten als de boomstammen, waar je met 2 of meer mensen naast elkaar zit. Als ook een aantal rijen achter elkaar. Aantal passagiers van 8 stuks (Disney) tot de grote boten met 5 rijen, waar 20 of meer personen in kunnen. De bootjes drijven op het water, maar hebben wel steun wieltjes, voor de afdalingen.

De meest voorkomende baan, hebben een liftheuvel, een bocht en een steile afdaling. De boot is zo gemaakt dat er veel water wordt geschept.

In de splash is vaak een brug gemaakt, waar de jeugd kan rondhangen en de volle lading water over zich heen kan krijgen.

Een veel voorkomende variant van de Splash wordt gebouwd zonder heuvels en afdalingen. Ze wordt gebruikt om groepen passagiers een ontspannen tochtje te bezorgen langs een aantal decor stukken. Omdat de focus hier niet op het water spektakel ligt, maar op het decor, deel ik dit type niet in bij de water rides.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.