AandrijfasmodellenInleiding

Op deze pagina een overzicht van H0 plastic (die cast) modellen van locomotieven met een aandrijfas. Er zijn niet heel veel modellen beschikbaar en nog minder zijn nu nog in productie. In andere schalen dan H0 zijn andere modellen uitgekomen, deze heb ik hier echter niet opgenomen. En, neen, dit is geen lijst van modellen die ik zelf bezit. Foto's zijn op allerlei plekken op het internet gevonden.AandrijfasmodellenTweedehands

Er zijn niet veel fabrikanten welke nog modeltrein modellen met een aandrijfas in het assortiment voeren. Tweedehands zijn ze met het nodige zoeken nog wel te vinden. Op Ebay bieden voldoende partijen ze aan. Let dan wel op eventuele afgebroken onderdelen, krassen en vuil. Sommige locs hebben jaren (onafgedekt) op een kamertje gestaan en zijn grondig (binnen en buiten) vervuild. Andere zijn door zwaar "geweathered" een enkele keer met toegevoegde waarde, vaak foeilelijk.

Veel van de kwalitatief goede modellen (bijvoorbeeld de Spectrum serie van Bachmann) hebben veel kleine onderdelen, palletjes en pinnetjes en zijn moeilijk schoon te houden en te maken. Bij tweedehands modellen zijn deze kleine onderdelen vaak niet meer aanwezig.

Sommige hobbyisten hebben zelf de modellen geverfd of verweerd. Dit met wisselend succes.

Veel modellen zijn in de USA uitgebracht en worden dan ook vanuit daar aangeboden. Denk aan de verzendkosten en zeker ook aan de invoerbelasting als je een model in de USA koopt. Vergeet ook zeker de belachelijke hoge opslag van post.nl die ze hanteren om de goederen door de douane te loodsen. Dat kan erg in de papieren lopen.

Tot slot zie je de meest hoge prijzen langskomen. Laat je niet gek maken door deze prijzen! Zoek gerust verder.

Voor de handigheid zijn de modellen gegroepeerd per type aandrijving en op aantal draaistellen.AandrijfasmodellenModel overzicht

Shay aandrijving

De naam komt van de uitvinder van de Shay aandrijving.

Climax aandrijving

De naam komt van de fabriek waar de locs werden gebouwd.

Heisler aandrijving

De naam komt van de uitvinder van de Heisler aandrijving.Copyright 2020 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.