GeschiedenisInleiding

De 3737 was de laatste stoomtrein locomotief die operationeel bij de NS dienst reed. Hij verdween in 1958 uit de dienstregeling.

De stoomtreinen werden opgevolgd door electrische en dieselelectrische locomotieven. Tot duurde het tot ver na de 2e wereldoorlog tot dat de stoomlocomotieven in Europa uit de reguliere spoorregeling verdween. In het buitenland rijden nog steeds stoomtreinen in de actieve dienstregeling.

In de USA trokken stoomlocomotieven goederentreinen met een lente van 2 kilometer. Hier waren zware locomotieven voor nodig. Hieronder de zwaarste stoomloc ter wereld, de Bog Boy's van de Union Pacific Railroad. Deze locomotieven waren 40 meter lang, 5 meter hoog en wogen zelf al 500 ton.

Diesellocomotieven zijn nooit echt doorgebroken. Met name het trage optrekken zorgde voor weinig enthousiasme. De uit de dieselloc ontwikkelde diesel-elektrische locomotieven werden wel snel populair. De diesel motoren waren hierbij niet direct verbonden met de wielen. De dieselmotoren dreven dynamo's aan. De zo opgewekte stroom werd opgeslagen in accu's en hiermee werden via elektrische motoren de wielen aangedreven.GeschiedenisModeltreinen

De allereerste modeltrein werd in 1835 gebouwd. Dit is gedaan ter promotie van vervoer van passagiers met de trein.

In 1856 bouwde George W Brown Co de eerste tinnen modeltrein met een opwindmechanisme erin. De eerste elektronische trein werd in 1884 gepatenteerd door Murray Bacon. De trein bleef echter nog steeds een kinderspeelgoed tot de jaren 50 van de vorige eeuw toen het een overstap maakte naar een hobby die ook door volwassenen zou worden beoefend.

De eerste modeltreinen, waren van tin. Plat, net als de tinnen soldaatjes waarvan ze waren afgeleid. Hierna rond 1810-1820 kwamen de eerste blikken treinen.

Sommige van deze modellen liepen daadwerkelijk op stoom. Dit waren nog steeds vloertreinen, treinen zonder rails die gewoon over de vloer reden. (Engels: carpet runners en in het Duits: Bodenlaufer). Ook dit waren nog handgemaakte modellen.

Pas rond 1890 kwam de eerste fabrieksmatige productie op gang. In 1891 komt Marklin met een modeltrein op een echte rails.

Deze treinen moesten nog met de hand worden voor geduwd. Een omslag kwam met de introductie van het opwindmechanisme, waarbij met een sleutel een veer werd opgewonden. Door het afdraaien van de veer kwam de trein in beweging.

De introductie van de elektrische treinen zorgde ervoor dat de trein langzaam uit de speelgoed hoek kwam en er een volwassen hobby ontstond.GeschiedenisCelebs

Model treinen begonnen als een dure exclusieve hobby voor de rijken in Europa. Door de jaren heen hebben ook veel rijke en bekende mensen modeltreinen als hobby gehad, ondermeer van Winston Churchill, Frank Sinatra, Elton John, Rod Steward (foto) en Ed Nijpels is bekend dat ze modelspoor hobbyisten waren.

Natuurlijk is ook bekend dat Walt Disney modeltreinen had. Hij had zelf, in zijn achtertuin in Californië, een grote modelbaan had liggen. Deze vormde de basis voor de Disneyland Railroad in de eerste Disneyland (1955) in Anaheim Californië.

Wereldwijd zijn er ongeveer 500000 enthousiasten. In zo'n beetje alle landen.Categorie menu

Copyright 2023 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.