LocHeisler

De Heisler locomotief is de laatst uitgekomen variant van je 3 grote typen aandrijfas locomotieven. Charles L. Heisler kreeg in 1892 een patent op basis van zijn prototype uit het jaar ervoor.

Het prototype bezat 2 cilinders, aan iedere kant een. Het patent beschreef echter ook een dubbel V versie met 4 cilinders.LocRivarossi

Dit is een model stoomtrein van het Italiaanse merk Rivarossi met 3 draaistellen.

Het is een stoomtrein van het type met aandrijfas. De aandrijfas loopt onder zowel de gehele locomotief als de tender door. Alle onderliggende draaistellen worden door deze aandrijfas aangedreven.LocAandrijfas locomotieven

Er zijn 3 typen aandrijfas locomotieven, Shay, Climax en Heisler.

De Heisler en Climax hebben 2 cilinders. De Shay kan meerdere cilinders hebben in ieder geval komen versies voor met 2 en met 3 cilinders.

Net als de Heisler zijn ook de Shay en Climax typen stoomtreinen met een aandrijfas. Daar waar bij de Shay de aandrijfas rechts naast de trein hangt, zit de aandrijfas bij de Heisler en de Climax treinen midden onder de trein.

Bij de Climax treinstellen zijn de zuigerstangen verbonden met wielen op een in de breedte geplaatste as. Deze is met een tandwiel-box verbonden met de centrale aandrijfstand. Bij de Shay en de Heisler types is er een direct koppeling tussen de cilinder zuigerstangen en een nokkenas in de aandrijfstang. Bij de Shay aan de zijkant en verticaal naar beneden. Bij de Heisler is dit opgelost door de beide cilinders vanaf de aandrijfas schuin omhoog naar opzij aan te brengen. De cilinders staan in een hoek van 45 graden schuin omhoog (onderling in een hoek van 90 graden) waardoor een V-tweeling opdeling ontstaat.

Het zijaanzicht hierboven toont de linker cilinder die schuin naar onder is aangesloten op de aandrijfas.LocTender

Bijzonder aan aandrijfas locomotieven is dat alle wielstellen worden aangedreven. Ook het wielstel onder de tender.

De Heisler was de snelste aandrijfas stoomlocomotief. Desondanks kon hij zware laster trekken en gebruikt worden op oneven baanvlakken.

Meer over Heisler locomotieven hierCopyright 2022 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.