PlaatsBoeing

Boeing is een Amerikaanse fabrikant van vliegtuigen. Veel van de bekende vliegtuigen komen uit de fabriek in Everett, net boven Seattle. Deze plaatsen liggen in de staat Washington, Noord-Westen van de USA.

Vanaf de fabriek loopt er een 2.5 kilometer lange spoorlijn naar het Noorden om in het plaatsje Mukilteo, nabij de Japanese Gulch aan te sluiten op een regulier goederenspoorlijn.

Treinen worden vaak bladen met meerdere rompen. Ook maken vaak meerdere wagons met kratten benodigdheden deel uit van de trein.

Voor de trein staan 2 EMD GP38-2 locomotieven. Dit zijn diesel electrische locs. Gebouwd door de Electro-Motive Divisie van General Motors. De kracht komt uit een 16 cilinder diesel motor die 2000 paardenkracht levert van 1.5 MW.

De rompen worden vervoerd op BNSF flat wagons.

Op deze foto is goed te zien dat de rompen uitsteken. Achter iedere wagon (BNSF flastcars) hangt een lege platte wagon. Hierboven hangt het staartstuk van de romp. Regelmatig worden op het laatste stuk van deze 2e wagon vracht geladen.

Voorop de eerste wagon zit een metalen stellage. Deze heeft op het oog geen functie. Mogelijk enkel bedoeld als buffer bij aanrijdingen. Zie ook de onderste foto in de kolom hiernaast.PlaatsFabriek

Op het complex zijn 8 sporen welke een kleine overslag ruimte in lopen, dit is de Boeing 40-55. Hiernaast zijn 2 langere opstelsporen.

Een spoor loopt er, met een klein inhaalspoor, de grote hal van de fabriek in. Deze komt de fabriek in bij de zwarte pijl links in onderstaande afbeelding.

De horizontaal lopende gang is de Transportation Alley. Via het spoor komen de rompen van de vliegtuigen aan. Deze worden door de transportation alley vervoert naar de betreffende hal waarin het vliegtuig in elkaar zal worden gezet.

Het vervoer binnen de fabriek gaat niet meer via spoor, maar via tractors die de wagons trekken.

In onderstaande plattegrond zijn de creme kleurige hallen voor de vervaardiging van de 767. Deze vliegtuigen verlaten het complex via de Noordelijke deur. Van daar uit is er net voldoende ruimte om linksom om het complex heen te rijden, naar het viaduct naar het vliegveld.

De rode hallen zijn voor de assemblage van de 747. De groene voor de 777 en de blauwe voor de 787. Deze hallen leveren de vliegtuigen aan de zuidkant van het complex af. De vliegtuigen kunnen dan eenvoudig naar het viaduct worden gesleept naar het vliegveld.

De beide grijze vierkante hallen (linksonder en rechtsboven) zijn spuitcabines.PlaatsDraaischijf

Men heeft een kleine draaischijf op het complex. Deze is 21.5 meter in doorsnede. Er zijn in deze draaischijf geen zijsporen. Het is dus enkel bedoeld om een trein te draaien. Het is dan ook het meest waarschijnlijk dat deze enkel is bedoeld voor het draaien van de locomotieven.PlaatsVliegveld

De Boeing fabriek ligt ten noorden van het kleine vliegveld Paine Field airport. Dit vliegveld heeft eigen verkeerstoren en regelt zelf alle vliegbewegingen in de lucht en op de grond.

Tussen het vliegveld en de fabriek ligt de 526, de Boeing Freeway, snelweg. Er is een viaduct gebouwd over de snelweg heen.

Hier draait een 787 vliegtuig het viaduct op om naar het vliegveld te worden gesleept.PlaatsOntsporing

Het grootste ongeluk met Boeing vliegtuigen was op 3 juli 2014 met de ontsporing van de Boeing trein. Gelukkig raakten er hierbij geen mensen gewond.

Een vrachttrein met 90 wagons ontspoorde nabij Rivulet, in de staat Montana. Er liepen 19 wagons uit de rails.

De trein vervoerde ondermeer 6 rompen van 737 vliegtuigen, 1 romp van een 777 vliegtuig en vleugeldelen voor 747's. De onderdelen kwamen van toeleverancier Spirit AeroSystems Holdings Inc in Wichita, Kansas en waren onderweg naar de Boeing fabriek in Everett.

Op het stuk van de ontsporing was de maximale snelheid 35 miles/hour (ongeveer 50km/h). De trein reedt met een snelheid van 31 mph.

3 rompen kwamen terecht in de Clark Fork River. In ieder geval een romp is door midden gebroken. Sommige foto's op internet tonen de rivier terwijl mensen in kajaks vrolijk voorbij peddelen.Copyright 2021 www.punthooft.nl
We do not collect cookies for advertisement. Your data is never send to third parties.