Minimum bogenNEM-111
Zie voor wat NEM is deze beschrijving.
De NEM-111 beschrijft de minimale boogstralen. De informatie op deze pagina is geen weergave of samenvatting van de NEM normen. Het is een uitleg van het onderwerp aangevuld met achtergrond informatie.
Minimum bogenBoogstralen
Als je een hoge snelheid rijdt, dan is het gemakkelijker om door een ruime flauwe bocht te gaan, als door een krappe bocht. Kijk een keer naar een Formule F1 race en je begrijpt wat ik bedoel.
Om die reden zijn bochten in het grootspoor ook altijd ruim en groots. Enkel op industriebanen, waar natuurlijk altijd ruimte te kort is, zie je kleine krappe bochten. Een bocht in het echt kan gemakkelijk een straal hebben van 2 kilometer. Het voordeel hiervan is dat de treinen er op volle snelheid door kunnen.
Minimum bogenMinimale boogstralen
De NEM-111 norm gaat over minimale boogstralen. In NEM-103 staan de 3 verschillende voertuig groepen beschreven.
- A - tot en met 20 meter en hart-op-hart tot 14 meter
- B - tot en met 24.2 meter en hart-op-hart tot 17.2 meter
- C - tot en met 27,2 meter en hart-op-hart tot 19.5 meterB
Per voertuig groep is de minimale, en de aanbevolen boogstralen beschreven. De aanbevolen boogstralen zijn afhankelijk van de gereden snelheid. En om die reden opgedeeld in zijspoor / hoofdspoor op nevenlijnen / hoofdspoor op hoofdlijnen.
Minimum bogenZevenbergschenhoek

In Maps opgemeten kom ik op een straal van 1.85 km. Een volledige cirkel zou dus 3.7 km groot zijn.
Op een H0 straal zou dit neerkomen op 3700 meter gedeeld door 87 is ruim 42 meter. Ruim te groot in ieder geval voor mijn zolder. Op dit behapbaar te maken hanteren we in de modelspoorwereld kleinere boogstralen.
Minimum bogenIndustriespoor
Ter illustratie hier een stukje industriespoor om een haventje heen.

De hele bocht in 438 meter, dus een straal van de cirkel van 219 meter. Het moge duidelijk zijn dat hier enkel met lage snelheid en wagons met korte draaicirkels kunnen rijden.
